Policija

— 324 —

би се јавио и рефлектирао за положај жандармериског официра, па ма с које стране он долазио, јер ко ће једног новодошавшег жандарма, који је тако рећи до јуче козе чувао, спремити за његов позив у служби јавне безбедности, и упознати са законима и прописима по којима он мора да се управља и службу врши; то могу само г. г. жандармериски официри, који располажу интелигенцијом, општом и стручном спремом, док старешина, који стоји на принципу грубе и строге дисциплине, неће постићи ништа, јер је овоме принципу одавно одзвонило. Поред тога жандарми нису ни једним законом позвати да свој одређени рок одслуже па да се по одслужењу истога распусте кућама, као што је то случај код војске, већ жандармерија се регрутује из добровољца, па према томе грубој дисциплини у жандармерији нема места, већ само морално-васпитној, којој увек мора претходити лични пример, да би та дисциплина могла утицати на масе, јер се у противном не би постигао жељени циљ. .

Да би се ово могло постићи и жандармерија подигла на онај ниво који јој припада у нашој државној заједници, потребно је да она располаже у овом духу васпитаним старешинским кадром — официрима и подофицирима, јер од њих зависи све од најмањег до највећег.

Новим Законом о Жандармерији требало би створити могућност за унапређење у официрске чинове жандармериским подофицирима, т. ј. наредницима |, и П. класе, и то онима спремним и отреситим, који за ову дужност буду окатегорисани и изабрани избором својих претпостављених старешина, па макар били и ожењени; једном речју створити им могућност на унапређење независно од Закона о Устројству Војске и Морнарице, пошто ће бити искључиво жандармериски официри, зко за ово испуне остале услове. Док се г. г. жандармериски официри са вишим школовањем и образовањем спремају за више положаје, дотле би официрски кадар из редова подофицира могао корисно да послужи за ниже положаје као н. пр. водника и временом за командира жандармериске „чете, јер су за ову дужност нарочито подесни због тога, шо су као подофицири навикли на све напоре, па би им се новим звањем дао подстрек на већу активност у служби Краљу и Отаџбини, з други пак старали би се да се,