Policija

= 560: —

Одлуке о изреченим казнама одмах су извршене, сем одлуке о отпусту "из службе, противу које се може дотични у року од три дана по саопштењу -малити великом жупану, и његова је одлука извршна.

Члан 30. За дисциплинске кривице из чл. 97, које би учинио командир „страже, или надзорник казниће се новчаном казном до 200/, од принадлежности.

У случајевима који по служби могу бити тешки а дисциплинске казне „остану безуспешне, може се отпустити из службе по предлогу општинске управе.

Дисциплинске новчане казне изриче, по приведеној истрази, надлежна "првостепена надзорна државна власт. А отпуст из службе надлежни ве„лики жупан.

На одлуке првостепене надзорне власти кажњени може се у року од три дана жалити великом жупану и његова је одлука извршна.

А против одлуке великог жупана о отпусту из службе у истом року може се жалити Министру Унутрашњих Дела, чија је одлука извршна.

ХМ Престанак службе

Члан 31. Служба општинског стражара је до рока стална. Престанак „службе може настати: |

1. По одлуци за дисциплинске кривице по овим правилима чл. 28. и 29

9. Ако буде осуђен због злочина — дела. <

3. Ако буде осуђен за какво друго дело на затвор већи од три месена

4. Ако изгуби грађанску част.

5. Ако падне под стечај.

6. Кад истекне рок службе од три године по писменој изјави да више неће служити. :

7. И пре истеклог рока стражар може иступити из службе, но у том „случају дужан је да иаведе разлоге и да учини отказ на три месеца пре

_ истека. Оправданост разлога за излазак из службе процениће председних „општине са командиром страже и ако нађу да је отказ оправдан, најдаље у у року од месец дана, издаће му отпуст. М! Завршне одредбе.

Члан 32. У погледу исхране, настањивања и реда који ваља да постоји "у заједничком животу и становању, држању спреме и оружја потребног за

службу, као и саме службе, командири ће при образовању стража прописати особене наредбе, слично уређењу код жандарме рије, у колико је то могуће

Настава и одржавање курсева за спрему стражара, као и програм прописаће се посебном наредбом од стране Министарства.

Члан 33. Непосредна надзорна власт обратиће "особену пажњу на извођење и састав општинске страже и њено вршење службе, па предузимати потребне мере да се она што боље формира и за службу оспособи.

У случајевима где би општине пропустиле да унесу или недовољно предвиде у буџетима потребне суме са издржавање страже по овим прави“ лима, надзорне власти поступиће по закону и предузети потребне мере да се те суме од надлежне власти унесуу буџет.

Члан 34. Ова правила ступају на снагу 1. априла 1928. године, а „објавиће се одмах у „Службеним Новинама“.

. Ј.Б.бр. 2235.

18. фебрузра 1928. године,

у Београду Министар Унутрашњих Дела, чед. А. Радовић, с. Р.