Policija

(997 —

писмени докази, легалне презумпшије или индиције. Прогрес криминалне технике учинио је да се индиције, које нам пруж» примена научних метода, стављају у први ред. Тако се створио, под именом „криминалне технике“, један начин за идентификацију трагова, остављених на лицу места од криваца. Али ова техника или боље рећи анализа трагова 32хтева знања Хемије и Биологије. А у задње време постигнуто је знатно усавршавање и разгранавање ове нове криминалне технике, да се свему напред поменутом додају и многе друге науке, које имају знатног практичног учешћа у Криминологији, а међу најглавнијим су оне науке и научне ррактике споменуте у програму Криминалног Института при Бечком Универзитету, којима се још може додати Физика, Графологија—Графометрија, Криптографија, прикупљање прстних отисака и трагова уопште, идентификација ресидивиста: Дактилоскопија и Антропометрија, итд.

Обрађивање овог истакнутог програма истаражује специјалне институције снабдевене са лабораторијумима: хемијским, физичким, фотографским, токсиколошким, и справама за узимање отисака, те се у задње време у свима већим метрополама оснивају ови специјални институти при универзитетима. Циљ је овим институтима увек исти: да се теоретске студије Кривичног Права допуне практичним знањима односко криминалном техником, чије је знање потребно свакоме судији или иследнику ради оцењивања материјала, који је поднешен

„његовом слободном судијском уверењу“, или ради давања инструкција иследним органима — судској полицији — у току кривичних анкета. -

Криминални институти готово су сада свуда заведени при универзитетима метропола, а ту скоро и Совјети схва. тили су велику потребу дубљег криминолошког проучавања ну Моск сви је већ прорадио један такав институт. Источне земље такође нису у застоју: Токио има један добар институт, «снабдевен свима најмодернијим справама из сна а према „препоруци „Службе Судске Идентификације“.

Код нас се у задње време такође говори о оснивању једног модерног кнститута при нашем универзитету у Беосграду иницијативом уваженог Криминолога Господина Томе Живановића. Можда ће се ускоро ова лепа замисао и оства.