Policija

5787

месечно извештај Генералној Дирекцији, да би се задужење: правилно вршило.

. – (06]. од од 5. априла 1928, г. Бр. 41183).

КРЕСИВА И ТРОШАРИНА.

Чланом 80 финансијског закона за 1928/29 годину укинут је пропис тач. 13 члана 6 закона о државној трошарини, таксама и пристојбама, услед чега су кресива престала бити трошаринским предметом од !. априла 1928. године. На основу предњега од 1. априла неће се наплаћивати државна трошарина: на кресива, него од тога дана ови предмети подлеже плаћању монополске таксе, Начин наплате и висину таксе, као и начин обележавања кресива одредиће Управа Државних Монопола.

(О6ј. од 2. априла 1928. г. Бр. 42712).

НАПЛАТА ТАКСЕ НА УГОВОРЕ.

_Ради правилне и једнообразне примене ТБр. 24. так. тарифе и 2-гог и З-ћег става напомене уз овај тарифни број, Генерална Дирекција пореза на основу чл. 43. закона о таксама даје следеће објашњење:

Да не долазе у непосредне куповине и набавке предвиђене у последњој реченици 3-ћег става напред наведене напомене оне набавке или око извршења посла учињене за потребу државе, самоуправних тела и оних установа, која су под државом, кад год вредност цекокупне дотичне набавкеодносно дотичног посла извршене код једне фирме или лица. износи преко 2.000 дин. а без обзира да ли се дотична набавка односно посао врши или исплаћује од једанпут или делимично (парцијално) у вредности за суме од 2000.— динара.

За набавке и извршење каквог посла, за које по закону о Државном Рачуноводству не мора да се врши ли цитација. и сачињава нарочити уговор, онда налог надлежног органа. да се дотична набавка или посго изврши замењује уговор у смислу другог става предпоменуте напомене.

Контролни органи нису по закону о таксима надлежни. да доносе одлуку или наређују да рачунополагачи, код којих: