Policija

-- 581 РАСПИСИ МИН. УНУТР. ДЕЛА.

О НЕЗАКОНИТОМ НАПЛАЋИВАЊУ ТАКСА ЗА ИЗВРШЕНЕ СВЕШТЕНОРАДЊЕ

(Од 4. априла 1928. год. У.Бр. 14029.)

Министарство Вера (Просветно Оделење) актом В.Бр. 4461. од 27. марта 1928. године доставило је следеће:

„Мој предходник, поводом конкретних случајева да поједини парохијски свештеници за извршене свештенорадње траже и наплаћују више него што им по Закону припада расписом под В.Бр. 422/1928. год. упозорио је све надлежне црквене власти на неправилност и незаконитост оваквих поступака, наређујући, да свештеничке кривице ове врсте узимају у поступак као хитне предмете и предузму све мере у границама Закона да се ови случајеви, као директно противузаконите радње уклоне.

Том приликом свима црквеним властима стављено је у дужност да подручно парохијско свештенство упознају са намерама државне власти, које ће у сваком конкретном случају применити сву строгост Закона по кривицама ове врсте.

Српском православном парохијском свештенству осигуран је пристојан живот, према економским прилвкама у којима се налази друштво после рата, Уредбом о повећању награде за извршене свештенорадње. Држава парохијским свештеницима из својих средстава исплаћује личне и породичне додатке на скупоћу у циљу, да парохијски свештеник може пристојно да живи, према положају који у друштву заузима.

И поред позитивних законских прописа и свега што је учињено и напред изложено, поједини парохијски свештеници и даље за извршене свештенорадње наплаћују више него што им по Закону припада. Поменуто наређење мога предходника није имало довољно ефекта, јер ми к данас пристижу жалбе, нарочито из места са територије пређашње Краљевине Србије, да парохијски свештеници у овоме погледу директно злоупотребљавају свој положај.

Ове околности дају ми повода да Вас упознам са питањем ове врсте и умолим да преко надлежних полициских власти изволите саопштити свима грађанима, да у овим слу-