Policija

=-498 _

проституцију, економски их искоришћују и коначно истражују случајеве злоупотребе родитељске или туторске власти;

г) штитити телесну и моралну интакност деце и отклањати све случајеве, у којима би се деца могла покварити;

д) истраживати животве услове оне деце, која нису под надзором родитеља те у потребним случајевима предлагати установљење туторства, надзирати деловање тутора и извршивати друге наредбе одељака за правну и социалну заштиту омладине.

Као што се из ових података види, задатци СДИ врло "су комплицирани. У извршењу тих задатака њу помаже општа милиција.

Дечји надзорник је опуномоћен, да у свакоме часу по. сећује занатлијска и домаћа подузећа, исто тако и породице, у којима се по подгтцима СДИ деца искоришћују или зло употребљују. У случајевима неодгодивости, дечји надзорник има право да преузме дете у своју заштиту и да га одведе у прималиште.

Установа СДИ није совјетски проналазак. Споменућемо вепр. англо-америчке Ргођаноп-Осегв, надзорник код руских дореволуцијских судова за омладину и немачке Јарепда-Апнег. Карактеристика пак совјетске организације јесте очигледни несразмер међу изванредно широким замахом постављених задатака на једној страни и просјачком сиромаштву извршних средстава на другој страни.

По признању самих совјетских званичних органа шачица дечјих надзорника у неизмерној ширини руских простора такорећи је нестала. Заштитници омладине играју у животу занемарене деце улогу са свим без важности. Никада их не Видимо на путевима или на већим колодворима. Половина их је тај посао напустила, јер се није довољно плаћао нити у новцу нити у натуралијама. Потпуно је бесциљно, да на таква одговорна места постављају 18-годишње младиће!

Није чудо, што се је гласом података званичнога совјетскога органа (такозване радничко-сељачке инспекције) особље СДИ показало као сасвим недовољно. Између многобројних задатака, по тим подацима, скоро ни једен се не испуњава озбиљно.