Policija

— 397 —

1.

Као што смо видели, у првим годинама новога режима. није мањкало свечаних изјава совјетске владе, која се је прогласила за врховнога тутора целокупне младе генерације те је прокламовала дужност револуционарне власти, да штити исту у тешком прелазном добу.

После неколико покушаја да се уреди стални надзор над занемареном омладином, коначно је била установљена институција такозване социалне дечје инспекције (СДИ)

По „закону је СДИ дужна да врши ове задатке: а) борити се против занемарености, просјачења, проституције и противправних дела деце; 6) спречавати искоришћавање и рђаво поступање са децом у породици, код занатлија и у домаћој индустрији, у колико се у дотичним подузећима не примењује плаћени рад. Заштита деце у подузећима, у којима се примењује плаћени рад, поверена је посебним надзорницима. рада и њиховим асистентима из броја чланова комунистичке омладине. Органи СДИ су Надзорници деце, који се зову браћа и сестре социалне помоћи.

Брат или сестра социалне помоћи може да постане сваки политички поуздан држављанин, који је напунио двадесетједну "годину, има потребну општу предизобразбу, те је довршио посебне течаје учења. За чланове Савеза комунистичке омладине снижава се та старост на 18 година. Браћа и сестре сониалне помоћи сматрају се чиновницима. Подчиње ни су месним: одељењима за правну и социалну заштиту малодобних односно за народно просвећивање.

Задаци функционера СДИ јесу:

а) стражарити на местима сталнога људског окупљања, на трговима, на колодворима, у преноћиштима и на разним. забавама. При томе су дужни заустављати занемарену и злочинску децу и одводити их у прималишта, где се константују њихове животне прилике и узроци занемарености односно. злочинства;

6) надзиравати понашање деце изван куће и борити се против скитања, хазардних игара, непристојнога понашања, пушења и уживања наркотичних средстава и алкохолних пића;.

в) истраживати случајеве, у којима се крше дечји интереси, где с њима рђаво поступају, заводе у просјачење и.