Policija

— 401 —

Сељачка деца, која су остала без родбине, била су наиме раздељена као питомци међу провинцијско становништво Крима. Када је и на Криму настала грозна глад те је влада престала да исплаћује трошак за њихову исхрану, несрећна деца су била препуштена сама себи, јер их храниоцн нксу могли даље издржавати.

Деца су ишла пешке у главно место Крима — у Симферопол те су делимице била размештена по прималиштима и привременим азилима. У тим заводима се је ширила грозна епидемија пегавог тифуса, тако да је у појединим заводима свакодневно умирало 30 и више несрећника. Здрави нису били изолирани од болесних. Често пута се је догодило, да су умрли остали по цео дан у спаваоницама. Дечја психа је била тако депримирана, да нису марили за то те су трупове упо_ требљавали за столове. Свугде — блато, безброј гада и страшан смрад.

Као вођа свих тих дечјих завода била је особа, коју Д-р Невзоров означује као потпунога игноранта. Није разумевала ништа у хигијени и лечењу те је чак спречавала пожртвовно деловање лечника. Тек енергичним настојањима лечничких кругова напослетку су је одстравили. Децу су преузели у болнице и успело се је на тај начин спасти приближно 6000 деце. Ипак их је умрло огроман број, с обзиром на злочи"начку немарност оних, којима је влада поверила тај одговорни задатак.

Тако је било за време глади и елементарне беде. Али и под нормалним условима организација дечјих уточишта у савременој Русији никако не одговара најбитнијим захтевима правилнога узгоја и реда. У своме руском спису „Бој против омладинске занемарености у савременој Русији“ (Праг, 1927) навео сам доста доказа и конкретних илустрација за доказ ове тврдње. Овом приликом се ограничавам само на опис дечјег уточишта у Москви, који је саопштио г. Береснер у совјетском часопису „Правда“ (25. Х!. 1924). У томе азилу је смештено 75 занемарене деце, док административно особље броји 45 особа! Један део питомаца налази се у уточишту више од једне године. Немају никаква посла и постали о потпуно пасивни и за рад неспособни.

Други већи део питомаца остаје у уточишту само пар

ПОЛИЦИЈА · 2