Policija

— 406. —

али узрок томе је само недостатак новчаних средстава, а не неправилност идеје водиље, на којој стоје ти декрети,“

Ова тврдња московскога професора по нашем уверењу се не слаже са чињеницама, те је свакако једнострана. Главни узрок неуспеха лежи пре свега у посебности устроја данашње Русије. Приватна и друштвена иницијатива је окрњена. У државној управи долази до важности крајњи бирократизам, при чему пак административно особље већином не одговара својим одговорним задатцима. Меродавна је у првом реду страначка поузданост, ане предизобразба и потребна квалификација.

Законодавство о браку и породици слаби породичне везе и убрзава расуло ове најбитније социалне ћелије.

У совјетској књижевности називају понекад грозно зло дечје занемарености: — „неизбежни трошак социалне револуције“. Руска пословица каже: „Ако сечеш шуму, лети иверје“. Другим речима, службена совјетска доктрина би хтела да се спријатељимо са чињеницом, да жртвујемо за социалну револуцију много који млади живот |

Омладина, која нема природне заштите у окриљу породице, у процесима друштвенога распадања чини тако рећи јоси5 пипол5 гезјујепнае, то јест најслабији ће морати подлећи.

Недовољна и површна организација борбе против дечје занемарености, 0 којој смо говорили, доводи најчешће само к још већему размаху тога социалнога зла. Привремена прималишта и стална уточишта су тако незадовољива, да се пи-. томци излажу опасности још горега телесног и наравственог кварења. Још жалоснија је судбина огромнога броја уличне омладине, која просјачи, саблажњује и за коју се нико не брине.

Ако се обазремо на ту жалосну слику, нехотице се сећамо речи славнога рускога писца Владимира Короленка:

„Страшна је истина, али је истина |“

Александар Маклецов, професор права у Љубљани.

ПАРИСКА ПОЛИЦИЈА.

— Реорганизација Судске Полиције —

Увек на путу напретка, париска полиција је у марту месецу реорганизована на једној практичној бази која одговара.