Policija

— 437 —

претварања талира и цванцика по начелној одлуци опште седнице Касац. Суда од 29 априла 1922 год. Бр. 3023.

И у чл. 1 уредбе и у овој одлуци, Касац. Суда реч је само о прешварању старих новчаних вредности, али не ио претварању динара у грошеве. Ово последње претварање у осталом и непотребно је, јер се новчане: казне и друге грађанске досуде од ступања на снагу уредбе о убрзању рада не могу изрицати у грошевима, цранцикама или талирима, већ само у динарима саобразно чл. 1. уредбе.

У нашем казненом и грађанском законодавству постоји знатан број одредаба старијег порекла у којима су казне и разне осуде и накнаде грађанске природе предвиђене у та лирима, цванцикама или грошевима. У интересу једнообразности у правосуђу било је потребно да се омогући, да сем ове казне и досуде могу одређивати у динарској вредности, и у том циљу озакоњен је чл. 1 уредбе.

Јасно је, после свега изложеног, да се овај члан не може примењивати и на оне законске одредбе у којима је новчана вредност изражена у динарима, и да оне власти, која у овим случајевима прво претварају динар у пет гроша а потом сваки грош у динар, чине једну грубу незаконитост, која повлачи и кривичну одговорност.

По 5 315 казненог закона један дан затвора може се заменити највише са 10 динара, а по 55 ! и 3138 истог закона новчана казна за иступна дела из [| части овог зак. не може бити већа од 300 динара.

Св. Бр. 3679.

_ ХХХ.

Суду општине пасјанске:

По чл. 43 тач. 5. закона о црквеним властима источно православне цркве у Краљевини Србији, црквене стараоце туторе — бира општински суд и одбор, у споразуму са месним свештеником, и овај се избор доставља Духовном Суда на одобрење преко протојереја. К

У закону није предвиђено како ће се поступити у случајевима кад ниједан од грађана неће да се прими за тутора — јер законодавац није могао претпоставити да се и овако што може десити — те стога се треба обратити за упут над-