Policija

— 448 —

мој план није успео као што сам намеравао. Она није хтела ви да чује и хтела је одмах да напусти место.

—- Зашто нијер

— Па, на првом месту, други су зависили од ње и није јој било лкко да их остави напуштајући своје место. Кад сам се заклео да јој више нећу досађивати, она је пристала да остане. Али био је и други разлог. Она је знала колико има утицаја на мене и да је више утицала на мене него ли ма шта на свету. Она је хтела то да употребити на добро.

— Како»

— Она је знала по нешто о мојим пословима. Они су били велики, невероватно велики за обичне људе. Ја сам стварао, или ломио—обично ломио. Не само породице. Него друштва, градове, народе. Посао је тешка ствар и слаби пропадају. Ја нисам застајао ни пред чим. Али она је гледала на све то. Верујем да је била у праву. Она је веровала и говорила да богатство за једнога човека веће него ли што му треба не сме се створити на рачун десетине хиљада упропашћених људи, остављених без средстава за живот. Тако је она схватила, и изгледа да је она гледала преко доларау у нешто трајније. Она је видела да ја слушам шта говори и веровала је да служи свету утичући на мене. Тако је остала — а онда се десио овај догађај.

— Можете ли га у колико осветлитир

Краљ Злата застаде за минут-два с главом у рукама, занет дубоко.

— Све говора противу ње. Не могу порећи. Жене живе унутарњим животом и могу чинити ствари које човек не разуме. Испрва ме је то као запрепастило да сам мислио да ју је нешто на то навело против њене природе. На памет ми је падало једно објашњење. Ја вам га саопштавам какво је. Нема сумње да је моја жена била ужасно љубоморна. Постоји душевна љубомора која може бити исто тако луда као и телесна, и ма да моја жена није имала никаква разлога — а ја мислим да је она то разумела — она је била свесна да је ова Енглескиња вршила на мене утицај који она сама никада није имала. Тај је утицај био на добро, али то није мењало ствар. Била је бесна од мржње, и жар Амазона био је још увек у њеној крви. Може бити да је планирала да убије Го-