Policija

— 453 —

трагедија ситурно десила у "време које је означено на нотици, Нема никаква доказа да је г. Гибсон био напољу после повратка из Лондона у пет часова. С друге стране, госпођица Даибар, како ми се чини, признаје да је имала састанак са госпођом Гибсон код моста, Сем тога она ништа даље неће да каже, пошто јој је адвокат саветовао да то остави за одбрану. Имамо неколико врло важних питања да јој поставимо, и нећу бити миран док је не видимо. Морам признати да би ми ова ствар изгледала потпуно противу ње да није једне ствари.

— А шта је то, Холмсе.

— Што је револвер нађен у њеној гардероби.

— Боже мој, Холмсе! узвикнух ја, мени се то чинио највећи доказ противу ње,

— Није тако, Ватсоне, то ми се још од прва учинило врло чудновато, а сада поготову то ми је постао чврст основ наде. Морамо тражити ТА Где ње нема, морамо се бојати обмане.

— Једва да те разумем.

— Па лепо, Ватсоне, претпостави да тебе за тренутак замислимо као жену која се хладно и прибрано спрема да се "-отресе свога ривала. Ти си то планирао. Написао нотицу. Жртва је дошла. Имаш своје оружје. Извршио си злочин. Он је успео. Хоћеш ли сада да ми кажеш да пошто си тако · успешно извео злочин не би бацио своје оружје у ове трске које би га скриле, него би га баш однео и бацио у своју гардеробу где би га прво потражили» Твоји најбољи пријатељи не би за то могли рећи да радиш с планом, а ја те не бих могао замислити да учиниш тако што.

— У узбуђењу.-

– Не, Ватсоне, не налазим да је то могућна Где је злочин хладно унапред спремљен, унапред су смишљена и «средства да се он прикрије. Надам се зато да се овде налазимо пред једним озбиљним погрешним схватањем.

— Али то много објашњава.

— То ћемо видети. Кад се једном промени твоје становиште, онда баш оно.што је било највећи доказ против постаје кључ за истину. На премер, случај с револвером. Госпођица Даибар пориче да је што о њему знала. По нашој