Policija

— 454 —

новој претпоставци она је говорила истину. Значи да га је неко метнуо у неку гардеробу. Кор Неко ко је хтео да на њу баци кривицу. Да ли та личност није прави злочинац Видиш како долазимо до сасвим повољног расматрања.

Били смо принуђени да преноћимо у Винчестру, пошто формалности нису биле готове, али сутрадан, у друштву г. Џонса Калмноса, адвоката који је био бранилац, нама су допустили да посетимо оптужену у њеној ћелији. На основу свега што сам слушао, очекивао сам да видим једну врло лепу жену, али нећу ник«да заборавит утисак који је на мене оставила госпођица Даибар. Никако чудо да је чак и онај милионар могао наћи нешто у њој да га контролише и води Човек је осећао посматрајући неко одређено и осетљиво лице да и ако би била способна да у чему пренагли, у њеном карактеру било је отмености која би њен утицај увек управљала на добро. Била је бринета, висока, отмена изгледа и господског, али је у њеним очима било очајања и позива у помоћ створења које гоне, које осећа мреже око себе, али не зна како да се спасе. Кад је видела ко је пред њом, образи јој поруменеше и светлост наде поче јој сјати у очима упереним на нас.

— Можда вам је г. Гибсон рекао нешто о томе шта се десило међу нама» Запита она ниским немирним гласом.

— Да, одговори Холмс, немате потребе мучити се улазећи у то. Видевши вас ја сам готов да прихватим тврђење г. Гибсона и о вашем утицају на њега и о невиности ваших односа. Али зашто није цела ситуација изнета на судут

Изгледало ми је невероватно да се таква оптужба може подићи. Мислила сам да ће и без тога се ствар расветлити, а да не морамо улазити у мучне детаље унутарњег живота породице. Али изгледа да је место тога ситуација постала још тежа.

— Драга млада госпођо, узвикну озбиљно Холмс, молим вас да се у то не варате. Г. Калминос овде може вас уверити да су сви докази сада противу нас и да морамо учинити све могуће ако хоћемо да добијемо. Била би груба обмана правити се да се ви не налазите у великој опасности. Помозите. ми, онда, у свему што можете да дођемо до истине.

— Нећу ништа скрити.