Policija

— 461 —

БРУМЕЛОВО САМОУБИСТВО.

— Ж. Х. Рени —

— Верујете ли ви у то да и животиње врше самоубијствор упита Ландре, остављајући новине.

— Ја не верујем у тог пса који сам одврће гас да би извршио самоубијство, као што то описују новине које сте сад прочитали... али, верујем да и животиње врше самоубијство, одговори Друар.

Тврди се да скорпија, кад се види у смртној опасности сама себи зада смрт. То нисам проверио, али сам видео како животиње извршују самоубиство.

Први пут то је било у варошици Пон-сир-Виориси. Ту је живео под Наполеоном Ш један сеоски племић који је у својим шталама имао и неколико коња од расе, међу којима. и Брумел, стар двадесет три или двадесет и четири године, раније ватрен и храбар коњ, а сада способан само да вуче лека кола не више од двајестину километара.

Наш сеоски племић поступао је са коњима врло племенито и није дозвољавао да их кочијаши упропашћавају. Он је нарочито пазио на Брумела, који га је подсећаше на срећне дане и ма да га је још употребљавао за службу, ипак је наредио да се о њему више старају...

Да је наш племић још живео, извесно је да би Брумел · само у старости угинуо, али кад племић умре његов наследник продаде Брумела.

ж ж

Брумел паде у руке једном издавачу кола која су превозила путнике од жељезничке станице до хотела. Овај човек је био суров и тврдица и сматрао је, да ће накнадити плаћену цену за коња, ако га рђаво храни, што је у то време било обично.

Један фијакериста ми рече, кад сам му приметио како је мршава његова Колота:

— Боже мој, господине, она добија само половину своје „пренадлежности“. Она живи и о свом месу него шта! и има га још за пар година!... Петрону је добро јер он има пузу шталу коња, само што клијенти ту губе...

Као Колота, и јадни Брумел живео је „о свом месу“ И