Policija

= 5 —

О СУЗБИЈАЊУ БЕСПРАВНОГ ЗАНАТСКОГ РАДА. (од 2717-1928 г., УБр. 1686)

Занатска Комора понова се обратила овом Министарству у следећем:

„Решењем и расписом Господина Председника Министарског Савета и Министра Унутрашњих Дела УЉБр. 42832. од 21. октобра 1927 године, позване су на представку ове коморе све полицијске власти у Србији и Јужној Србији на стриктно извршавање одредаба чл. 158. —159. нарочито члана 154. тач. 1. Закон о Радњама о забрањивању и кажњавању бесправног рада.

На жалост Комора мора да се понова жали Господину Министру, да полицијске власти ни овај распис не извршују као ни ранија законска наређења.

С обзиром на ту околност да су многи занати покретни и раде се данас на једном а кроз неколико дана већ на сасвим: другом месту, — као што су например берберски, молерскофарбарски, зидарски, тесачки и сви други т,зв. грађевински занати. — То је Комори част замолити Вас, Господине Министре, да изволите позвати новим расписом све полицијске власти у земљи, а нарочито Управу Града Београда, да се све тужбе надлежних занатлијских еснафа за бесправан рад у смислу члана 154. тач. 1. Закона о Радњама у вези члана 159. истог закона ислеђује п казне изичу у року од 8 дана.

Досадашњим спором радом око ислеђивања ових кризица бесправних мајстора дошло се до тога, да се по многим тужбама наших еснафа а нарочито занатлијског еснафа у Београду, није могла утврдити истинитост и оправданост тужбе с једноставног разлога, што је ислеђење покренуто тек после неколико месеци од дана пријема тужбе, а кад су дотични бесправни мајстори већ посао, за који су тужени, завршили и евентуално започели нове послове опет бесправно.

Са свега изложеног а у вези наших ранијих представка нас и поменутог решења Вашег предходника, Занатлијској Комори је част замолити Вас, Господине Министре, да извољлите уважити оправданост овде изложених разлога и усвојити ову нашу представку.“

Достављајући предње изволите скренути пажњу под-