Policija

о Е

Око избора градова за пословни и надзорни одбор и обранички суд развила се је жива дискусија. У дискусији запажене су тенденције покрајинске. Представници градова из покрајина живо су настојавали, да што више градова сањихове територије уђе у речене одборе. Како није могло доћи до споразума између делегата, приступљено је гласању листама и у пословни одбор изабрани су ови градови: Вараждин, Осјек, Земун, Београд, Скопље, Ниш, ЈЂубљана, Сарајево, Мостар, Цетиње, Панчево, Нови Сад, Сплит и Дубровник. У надзорки одбор изабрани су градови: Карловац, Марибор и Шабац. У обранички суд ушли су: Велики Бечкерек, Трогир и Босански Нови. Суботица која је добила 22 гласа као и Осјек није изабрана, јер је на ужем гласању Осјек добио већи број,гласова. У пословном одбору заузеће место првог потпреседника Београд, а другог Љубљана.

Предлози у тачци осмој и деветој примљени су без дебате. Предлог у тачци десетој упућен је пословном одбору, а у једанаестој остављено је градовима да сами донесу одлуку.

Предлог привремене Управе о закону о управи и самоуправи градова очекиван је са највећим интересовањем. Али, до дискусије, каква се очекивала, није дошло. Очеки-. вало се да ће бити дебате о важним питањима, као што су: општинска полиција, начин бирања чланова суда и одбора, да ли би председника требало бирати из одбора или непосредно из народа и т. д. до те дебате није дошло. Интересантан је био дуел, који је имао више партијски карактер и обрачунавање између групе Радић— Прибићевић и федералиста о издвајању града Загреба из самоуправне области. И док су делегати Карловца тражили да Загреб остане у областии да се у извесном износу растерети од приреза, дотле је Др. Сркуљ, градски заступник заступао гледиште да се Загреб издвоји из области, тврдећи, поред осталог, да Загреб не живи од сељаштва и да сељаци најмање сносе терете којима су оптерећени грађани Загреба. Гледиште Др. Сркуља бранио је добрим разлозима сам председник панчевачке општине, који је изнео да је Загреб раније имао своју посебну Управу па ништа није изгубио од свога угледа и напретка. Навео је и пример са Панчевом које не живи од околних села а које би имало, ако се не би издвојило из области, плаћати не-

ПОЛИЦИЈА 4