Policija

(564

отисака прстију за дактилоскопски лист, може се употребити и било која масна боја, на пример она за штампање.

Важно је при свему томе то, да наши жандарми и сигурносни органи у опће знаду, како се с једне стране могу усчувати, осигурати и снимити отисци прстију, нађени на лицу места иза догодившег се којег протузаконитог дела и како се с друге стране опет ти отисци узимају од разних сумњиваца, па да те отиске онда прилажу својим пријавама на надлежне области, које ће знати, како да их успешно. употребе и установе идентитет дотичне особе, од које отисци потичу.

Загреб. Милан А. Мизлер, жандарм. пуковник у пен.

НОВИ И ВЕЛИКИ СОЦИЈАЛНИ ЗАВОД У ПРАГУ.

Када су се са Прагом спојиле околне општине и створиле тако звани Велики Праг, било је поверено организовање и извршење општинског. социјалног старања Средишном Социјалном одељењу главног града Прага. Његов. председник и шеф г. Ог. Петро Зенкл израдио је убрзо про· грам унифицирања и усавршавања социјалног старања у свима. правцима. Последњих пет година може се у Прагу запазити велики развој унутрашњи и спољашњи, у социјалном старању. Свуда се јавља напредни дух, племенита хуманост, праведна потпуна реорганизација социјалне службе, што видимо. из: оснивања нових дечијих крешева, игралишта, опоравилишта, одгојилишта, преноћишта, огреваоница и других.

Ремек дело овога развоја без сваке сумње, биће „Средишни Социјални Завод“ који је по предлогу и замисли Г. Пг. Зенкла основала прашка општина у месту Крчу у пред-.

"грађу Прага.

Ова установа садржаваће у систему павиљонском: 1. завод за остареле брачне парове (100Х 2» 5 павиљона за сиромашне старце и старице; 4 павиљона за изнемогле — укупно 2000 места за одрасле особе.

Осим тога биће тамо 1 завод за неизлечиву децу; 1 32: