Policija

— 540 —

попео се на 6000 са једним Арабљанином Генералним Дирек тором на челу.

Данас у Ираку полиција броји 6800 људи, 40 Арабљана команданата и помоћника команданата, 183 Арабљанина инспектора, одакле је око половина целокупнога броја, око 3600 душа, коњичка полиција. Енглески Саветодавни Штаб броји само 12, дванаест, особа, и у најкраћем времену овај ће се број редуциради и даље.

Полиција у Ираку је основана на стему врло блиском по"лицији у Индији: она је створена искључиво од полицијских чиновника из Индије, који су у томе фаху радили дуже и више него икоји краљевски чиновници ма у коме делу др"жавне администрације.

Полицији је најважнија дужност да обезбеђује мир и гарантује безбедност на рекама Тигру и Еуфрату, које су преко 600 енглеских миља пловне за пароброде, а 600 миља за саобраћајна средства националне врете. Има затим око

'650 миља железничке пруге и преко 1000 миља сувих путева _ којима годишње пролази најмање 40.000 хаџија одлазећи на Христов Гроб и враћајући се. Ово је грдна главобоља за по- · лицију у Ираку, те је она данас осем коњаника одгајила велики број жандармерије која на камилама прати путнике 'и хаџије свих народности, али највише Инда јанаца, Осем тога полиција располаже данас са 3 оклопљена камиона који могу давати и примати бежичне телеграфске извештаје са станицама које носе собом. На путевима Мосул—Алепо и Багдад — Дамаск полицијске патроле су на аутомобилима.

А. Т. Вилсон, пуковник.

ХОЛАНДСКА ПОЛИЦИЈА НА ДЕВЕТОЈ ОЛИМПИЈАДИ.

За време девете Олимпијаде која је у току у Амстердаму, престоници Холандије, дужности полиције нису мале ши лаке.

Холандија, тачно Нидерланд, позната је код нас као