Policija

— 541 —

Ш Суду општине пожешке, (срез дежевски):

Чланом 97. тач. 4 и 6 закона о општинама, као и многим другим законима (грађанским, кривич. и грађан. суд. пост., о таксама, лову, риболову итд.), стављено је у дужност општинским властима да својим грађанима издају уверења о владању, имовном стању, сродству, породичним односима, 32: нимању личним особинама и „о свему шшо се њих шицаши „може.“. (ТБр. 3. 4. такс. тар.).

Изрази „и о свему што се њих тицати може“ обухватају све што је од ма каквог интереса по грађане па, дакле, и уверења о својини или државини земљишта.

Ова уверења издају се:

а) На основу службених података, књига и докумената, жоји се налазе у архиви општинских или државних власти;

6) На основу личног сазнања, и

в) На основу исказа сведока (где је то довољно за издавање уверења.)

О фактима, који се не могу утврдити ниједним од ових начина, општинска власт не може дати уверење, односно да ће га на тај начин што ће у њему констатовати, да | је дотични факт непознат.

Уверења по тражењу власти дају се у договору са одбором, а уверења подтражењу приватних лица издаје сам „општински суд. |

2. По чл. 15. под а уредбе о убрзању рада општински «судови надлежни су за суђење само оних грађанских спорова, чија вредност не прелази 500 динара. Вредност спора одрефЂује се по главном тражењу, а не и по споредним потраживањима. (5 27 6 и 5 309 грађан. суд. пост.).

У грађанске спорове спадају и спорови због накнаде штете, у колико ова није причињена стоком на пољском. имању (чл. 25. зак. о чувању пољског имања).

8. Изрицање казни за непрописну употребу војничког оружја и муниција врши се по наредби великог жупана, коју је он био дужан издати на основу чл. 12. Правилника Мин. Ун. Дела за раздавање, држање и ношење војничког оружја год 27 новембра 1924 год.