Policija

| — 553 —

ће га казна постићи ако не дође, с додатком, да ће иначе силом доведен бити.

У пракси није дефинитивно пречишћено питање да ли овај законски пропис важи и за иступна дела, односно да ли позиви полицијских и општинских власти поводом ислеђења и пресуђења ових дела морају увек бити писмени или, по изузетку, могу бити и усменир

Пошто се у полицијској уредби — поступку за извиђање и пресуђење иступа из Ш части казн. зак. — не налази слична одредба, и пошто је у извесним хитним случајевима, као н. пр. приликом поплаве, пожара и т. п. немогуће слати формалан и писмен позив, то већина налази да је у овим изванредним случајевима довољан и усмен позив преко надлежног органа власти, и да неследовање овом позиву сачињава кривицу из тач. 1 9 327 казн.,зак. Ово мишљење има ослонца и у 5 19 полиц. уредбе, која предвиђа довођење. односно усмено позивање тужиоца и сведока.

Треба имати у виду и 9 21 ове уредбе, по коме се оптужени за иступно дело, у случају недоласка на позив, има дотерати стражарно („чрез пандура“), те се с тога не може казнити по тач. 19327 казн. зак. Св. Бр. 1220.

ХУШ Суду општине борачке: Члан 24. уредбе о убрзању рада и данас је на снази. Из њега се јасно види, да дневница вештака не може бшти мања од 25 динара. Закон не одређује максимум ове дневнице, већ оставља властима да га за сваки случај понаособ одређују према тежини вештачења. Св. Бр. 785.

ХХ Суду општине Присојничке (срез галички):

По 95 13 и 24 грађан. суд. пост., у вези са чл. 17, уредбе о убрзању рада, општински судови извршују сами своје пресуде. Изузимају се случајеви у којима за извршење пресуде треба изложити продаји непокретно имање осуЂеног, за које су надлежне државне полицијске власти.

Надлежност општинског суда за суђење по грађанским предметима, одређена чл. 15. уредбе о убрзању рада, нема