Policija

„О

ховог положаја, било путем за- |

конских измена било другим путем. Говорено је о правилима за пензију, о пријему полицајаца у службу, о додељивању медгља, о једнообразном примењивању извесних законских прописа и над полицајцима по колонијама и томе подобно. За идућу годину одлучили су да држе међународну конференцију нижих полицијских органа у Бечу, а у 1930. го. диви конгрес у Амстердаму. За нас је још увек неразумљиво због чега је морало доћи

да се полицајци Француске пу-

тем синдикалних организација боре за побољшање својих положаја. Међународнаконсеренција комисије казнених завода. — Од 30. маја до 2. овог месеца одржана је у Прагу конференција међународне комисије преставника казнених завода. На тој конференцији је говорено о реформи завода, реформи поступака са кажњеницима, као и о унутрашњим реформама реда по заводима.

По свршеноме послу чланови су прегледали казнене заводе 'Цехо-Словачке Репуслике.

На овој конференцији било је представљено око 30 држава.

Поред осталога решено је да «се идући Конгресодржи у Прагу.

Укидање облигатних виза-пасоша између нас и Чехо-словачке. — Наша Влада је закључила споразум са Чехо-Словачком Владом да се од !-ог јуна ове године укину визе за путовање из једне земље у другу.

На овај начин ми смо до сада закључили овакав споразум са двема земљама. Прва је била Немачка.

Телепатично експериментисање пред судом. — На судском претресу у једној немачкој вароши (Инстерсбург) први пут је учињена званична употреба од телепатичне хипнозе, да би се докучила истина.

Једна жена, оптужена за превару, стављена је у транс од стране тројице лекара — стручњака и у таквом сањивом стању позвана да каже праву истину. Она је дала изненађујуће изјаве.

Суд је потпуно био задовољан овим покушајем.

Програм рада конференције међународно - полицијске комисије. — Као што смо раније јавили конференција ће се ова одржати од 10—12 септембра ове године у Берну. Сада смо

ју могућности да саопштимо и

предложени програм за њу, који ће се можда само у извесним детаљима изменити или допунити.