Policija

— 565 —

Они обично спавају или по канцеларијским ходницима, или по станичним чекаоницама што све уди угледу власти.

Па ни плате нису такве, да би могли пристојно да живе. Сваки од њих прима по 57 рубаља номинално, што би по нашем новцу чинило до 1800 динара, али када му се одбију разни издаци, остаје му обично 40 рубаља, са којима не може изаћи на «рај код њиховог скупог живота.

Да би се од велике штедње, која је заведена од њихове управе, могли ипак исколебати одобрено им је да они имају права на оне новчане казне, на које су појединци иступно кажњени по њиховим рефератима. Тако су они постали велики мајстори за проналажење кривваца, специјално још ако су оскудни у парама.

У Астрахану чак, тврди се у томе листу, отишли су полицајци и даље. Они су се споразумели са појединим трговцима, који их у том контролисању и кажњавању публике замењују, а њима само редовно уступају уговорени део.

У сваком случају, ако су при„лике такве, како званични лист тврди, може се без устезања рећи да су прилике Совјетске толиције невољне.

Скандал енглеске полиције. И енглеска полиција за коју је њен министар полиције после успешног свршетка Генералног Штрајка рекао да је најбоља на свету и да је понос енглеског народа — ушла је ових дана у скандалозну кронику. Прошли месец био је врло кобан за нашу струку, јер је у трима европским државама са парламентарних трибуна подигнут глас противу ње. У Енглеској, Немачкој и код нас.

Почетком маја месеца у вече одведен је у полицију од стране једног полисмена из познатог лондонског Хајд Парка један човек од велике политичке и литералне репутације. Са њим заједно и једна чиновница некога бироа.

На суду, где су обоје имали да одговарају, не само да су одмах пуштени, него су судије сматрале за непотребно и да чине нека испитивања сведока. — Одлуком судском је осуђен полицијски орган за несавесно вршење дужности. И када је суд о томе обавестио више власти, на неколико дана после буде позвана иста чиновница у полицијску префектуру, где је испитивана и задржана пет сати. Тражило се од ње чак и да пред њима поново имитира

сцену у Парку.

Посланик Џонстон, који је