Policija

БЕБНА

њену моћ сведе на нулу; али се она брзо прибрала и после тродневне вртоглавице енергично узела пуну власт у своје руке и постала господар ситуације. Исто тако ваља поменути и њено сјајно држање у 1920-тој години приликом Ка50вог покушаја, да у Немачкој рестаурира монархију.

У завршном одељку књиге говори се о актуелном уређењу ове полиције, њеној дисциплини и личностима, које стоје на врховима њене данашње управе.

Душевно оболели злочинци. Ми смо већ у више бележака пратили рад познатих немачких и аустријских правника, психиатера и криминалиста, на доношењу нових законских одредаба у погледу оних криминалних лица, чије је душевно стање ма у ком било облику нездраво, и која би се могла у опште сматрати као психопаталошки типови.

Тежња рада ових научника јесте да у модерном крив. закону који спрема Немачка, овакви злочинци буду сасвим посебно третирани пред законом, од оних, чије је душевно стање подпуно здраво и нормално.

Навели смо у прошлим белешкама о овоме питању, да су се ради проучавања овога деликатног законског питања, образовали многи нарочити од-

бори научника. Одбор који се овим бави у Бечу недавно је начинио једну анкету: Мере за побољшање и сигурност психо. паталошких „злочинаца. Поводом ове анкете, узели су учешћа у њеној дискусији многи бољи научници, а поглавито. познати стари психијатер, професор Ог Вагнер Јореб.

Према многим рефератима који су читани и дискутовани поводом ове анкете, научници су дошли до закључка, да све психопаталошке злочинце, па и оне код којих би био злочин последица узимања разних отрова као кокаин, морфиум, и т. д. треба и морају да буду чувани не у душевној болници, заједно са осталим болесницима, већ у оделитим азилима, који би им служили у исто време и као затвор, примењујући према овим болесницима нарочити режим, с обзиром на њихов злочин ињегову природу болести.

Рђаве прилике у Совјетској полицији. — Аустријски листови доносе цитате из совјетског званичног органа „Известија“, из којих се види да је положај совјетске полиције у Москви до зла Бога рђав,

Тамо се тврди да има 662: полицијска стражара, који немају где да станују, јер немају ни свога ни службенога стана.