Policija

=— 568 — | села Ш. у село Л., пошто је садашња зграда општинског суда склона паду.

Срески поглавар задржао је од извршења ову одборску одлуку из разлога, што је по чл. 33. тач. 8. зак. о општинама једино општински збор надлежни да решава о месту, где ће бити општинска судница.

Против овог решења среског поглавара општински је суд упутио среском поглавару званичан акт са потписом председника општине као жалбу на његово решење. Срески поглавар одбацио је ову жалбу са мотивацијом, да општински суд ни једним зак. прописом није овлашћен, да по званичној дужности изјављује жалбе.

По жалби општинског суда Ш Одељења Др. Савета „расмотрило је овај предмет па је нашло: да решење поглаварства, којим је одбачена жалба суда општине Ш. није основано на закону из разлога, што је председник општине

овлашћен да у име суда општине изјављује жалбе на решења

надзорне државне власти; затим Државни Савет, упуштајући се у расматрање саме ствари, нашао је да решење поглаварево о задржању одлуке одбора није основано на закону, јер је одбор решио да се општинска судница привремено пресели на друго место због тога што је садања зграда склона паду, па према томе овде није случај из тач. 8. чл. 38. зак. о општинама.“ С тога је Државни Савет поништио решење среског поглавара.

НАЧЕЛНЕ ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ КАСАЦИОНОГ СУДА.

О УЧЕШЋУ ДРЖАВНОГ ТУЖИОЦА КОД КРИВИЧНИХ ДЕЛА ПО ЗАКОНУ О ШТАМПИ.

У Касационом Суду у Београду неједнако је решавано питање о учешћу државног тужиоца при суђењу кривичних дела по Закону о штампи од 6. августа 1925. год.

]. одељење Касациовога Суда, у примедбама својим од 31. маја 1926. Бр. 4775, узело је, с погледом на чл. 85. За: кона о штампи, да се код штампарских кривица кажњивих на тужбу приватног тужиоца поступак пред судом, после решења судског о стављању оптуженог под суд, обавља без