Policija

а

„стилизација уверења иде у прилог дужника, а од њега се тражи наплата или иста изврши егзекутивним путем. (Распис од 30. маја 1926 г. Бр. 68979128).

НОВИНАРИ И НЕПОСР. ПОРЕЗ

Удружење новинара у Београду покренуло је код ове „Дирекције питање порезивања њихових принадлежности, пледирајући да се ослободе пореза на приход од несамосталног "рада.

Ова је Дирекција расмотрила представку па је оцењујући разлоге изнете у истој нашла, да се новинари не могу ослободити од плаћања порезе на принадлежности, јер за то нема законске могућности, пошто су у чл. 91. закона о непосредним порезима таксативно набројена сва она лица, која имају право на пореско ослобођење по овом пореском облику, "а међу тим лицима новинари нису поменути.

Међутим, оцењујући нарав новинарске службе Дирекција се је осведочила, да новинари један део својих примања трше на извршивање исте, дакле, да је један део од тих примања онерозног карактера, јер је апсорбиран издатцима за извршавање повереног им посла и јер су ти издатци у непосредпој вези са отправљањем новинарског позива.

Ценећи у другом реду величину њихових примања онерозног карактера Дирекција је нашла, да се сума тих примања не може утврдити паушалним износом, него се мора приликом подношења првог списка о устављеној порези оценити и утврдити. Та оцена важиће за целу годину.

Приликом те оцене имају се пореске власти управљати према месним приликама у којима новинари живе, према опсегу листа на којем сарађују, оцењујући да ли је исти лист локалног или општег значаја. Исто тако ваља пазити и на то, каква је служба новинару поверена и да ли је скопчана са издатцима услед тога, што новинар мора путовати, плаћати телефонске, поштанске и друге таксе ит. д.

Препуштајући оцену свих ових момената пореским вла«стима Дирекција Вас упозорава, да суму онерозних одбитака ни у једном случају не може умањити приходе испод просечних прихода осталих привтаних намештеника сличног социјалног положаја.