Policija

— 574 —

"троле од 28. априла 1928. године; да рокови по чл. 106. Зак. 0 чиновницима и осталим државним службеницима грађан. реда теку за официре реактивиране и активиране од дана "саопштења распореда.

Из Опште Седнице Главне Контроле од 28. априла 1928. год. Бр. 46812.

ВАЖНИЈИ РАСПИСИ И ОБЈАШЊЕЊА ГЕНЕРАЛНЕ ДИРЕКЦИЈЕ ПОРЕЗЕ.

УВЕРЕЊЕ ОЗМОРВЕЗИ. |

Генерална Дирекција Пореза приметила је да многе пореске власти при издавању уверења појединим лицима о плаћеној порези, стилизују иста нетачно и неједнако, тако да се "та лица користе тиме и онемогућују наплату порезе, а нарочито ометају и отежавају егзекутивну наплату, показујући уверења која гласе да не дугују ништа на име порезе и да "су исту исплатила. »

Стога да би се избегле злоупотребе са уверењима о плаћеној порези наређује се свима пореским властима, а у првом реду старешинама истих, да при издавању уверења обрате највећу пажњу на текст уверења о порези. У тексту уверења не сме никада бити означено да је порез сав исплаћен и да дотично лице ништа не дугује, већ мора бити изрично стављено да од распоређеног и прокњиженог пореза не дугује ништа, или да је од тога исплатио извесну суму. Ово је потребно због тога што се порез може унатраг распоређивати или што може бити и пријава (валовница) нерешених у времену издавања уверења.

"Место тако, ако се издаје уверење пре него је разрез пореза готов, а наплата се врши према последњем свршеном разрезу, означиће се увек у уверењу да је пореза исплаћена само према прошлогодишњем разрезу, а не да је дефинитивно исплаћена. |

Скреће се пажња издаваоцима уверења — шефовима да треба да обрате нарочиту пажњу на горње наређење, не _ само због могуће штете по државну касу и због ометања

посла, већ и због тога што могу и кривично одговарати ако