Policija

— 589 —

за свој труд. Али ово се може допустити само код дужих: осуда, јер код краћих кривац не може толико зарадити и. уштедити да би му се могла одузети половина те уштеђевине, а да то не буде на његову штету по изласку из завода, када се зна да он од те зараде треба да живи у слободи све дондедокле не нађе посла. Зато би се код краћих осуда могао усвојити т.зв. систем замене, по коме се уместо издржања казне у заводу кривци упућују на државне или општинскерадове где су наднице много веће и где се брже може за-. радити потребна сума за исплату накнаде оштећеним лицима. Тиме би се постигло двоје: с једне стране отклониле би се рђаве последице кратковремене казне лишењем слободе, а с друге би се потпуно загладиле последице кривичнога дела и на тај начин задовољили интереси јавне безбедности и интереси оштећених лица. Напослетку, суд има право да стави као услов за примену условне осуде или условног отпуста. то, да учинилац кривичнога дела претходно накнади причињену _ штету, или да да довољно обезбеђење средством сигурних јемаца да ће то у остављеном му року учинити, те да тиме и њега самога подстакне да се и он постара и употреби све. своје силе да накнаду исплати у колико то дозвољавају ње-. гова морална и материјална стредства.

По себи се разуме, да ни оне горе речене мере њена. моћи увек и у сваком случају да оштећеном обезбеде наплату“ досуђене накнаде, па се зато друштво не сме ни са њима задовољити, већ мора тражити пута и начина да да довољно. обезбеђење оштећеним лицима да ће доћи до наплате досуђене им оштете. У ту сврху требало би установити од наплаћених новчаних казни или од једног њиховог дела извесне. фондове сличне онима за обезбеђење од евентуалних непогода града, олује, поплава и др, пошто оваки случаји нису ништа друго него једна врста евентуалности, и да се из тих фондова исплаћује накнада оштећеним лицима.

Али и ако поменуте мере, које је наука истакла а сва новија и напреднија законодавства већим делом усвојила, не: представљају савршенство, ипак кад се резимира све што је напред речено мора се доћи до закључка да оне у свему значе велики истински напредак према постојећем праву, да.