Policija

— 61 —

регуларна, обична полиција (у главноме позната“ и названа Гарда Јавне Сигуности) и Општинска Гарда, чија се служба постепено замењује Народном Милицијом, једном добровољачком војничком силом, коју ствара фашистички режим, која је раније имала дужности помоћне полицијске организације, и чија се важност недавно удвостручила.

Као што се види, компликовани полицијски систем који је уведен у Италији, не може се довољно јасно објаснити, ако се сваки саставни део тога система не посматра за себе: Карабиниери, па обична полиција, и најзад Народна Милиција. Погрешно је претпоставити да ова сарадња карабинера и редовне полиције, чије су дужности врло слична ако не исте, води компликовању одржавања реда и правног поретка и заштиту и прогон злочина које захтева бригу и напоре обеју делова полиције. Ове две функције одржавају међусобно одстојање толико колико је могуће, тако да је двоструко вршење истих дужности искључено: тесној сарадњи у истом правцу приступа се само онда кад је и ако је то потребно, и криминална истраживања, ако су предузета и од карабиниера и од полиције у исто време, постају ипак двострана јер се пружају у оба правца.

У главноме, према подели надлежности, ка ниа воде бригу о одржавању реда и извршавању закона, у границама закона самог. Уздуж и попреко целе Италије, тачније у свакоме селу и засеоку, макако маломе и издвојеноме, по«стоји стража или „станица“ Карабиниера, кадгод састављена "само из једнога титулар. официра и неколико људи, који су директни представници Владе — Државне Управе. У великим варошима Карабиниери су запослени на дужности патрола, али не за уређивање саобраћаја, који је остављен такозваној "Општинској Гарди, осем у Риму, где је оно у рукама престоничке полиције. Њихова права и моћ равна је са правима и моћи редовне полиције, чак и у варошима и градовима. "Они могу независно од полиције да хапсе злочинце, и да врше истраживања, извештавајући о томе полицију и тражећи њену "сарадњу у случају потребе.

Карабиниери су одређени и њима су поверене све дужности са озбиром на заштиту и осигурање јавних зграда, као Краљевога Двора, Канцеларија Владе, државних банака, ве-

3%