Policija

— 661 —

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ ГЛАВНЕ КОНТРОЛЕ

ПРАВО НА ЛИЧНЕ И ПОРОДИЧНЕ ДОДАТКЕ НА СКУ-

ПОЋУ ИМАЈУ И ОНИ ПЕНЗИОНЕРИ, КОЈИ СУ ПЕНЗИ-

ОНИСАНИ ПРЕ СТУПАЊА НА СНАГУ НОВОГ ЧИНОВ-

НИЧКОГ ЗАКОНА АКО СА НЕУКАЗНИМ ГОДИНАМА ИМАЈУ 10 ГОД. ЕФЕКТИВНЕ СЛУЖБЕ.

Главна Контрола размотрила је решење Г. Министра Финансија ДГБр. 23558 28 којим се Н. Н., пензионеру, продужава исплата личног и породичног додатка, који му по закону припада, — па је нашла, да право на личне и породичне додатке на скупоћу по чл. 242. финан. закона за 1928129. г. има и пензионер, који је пензионисан пре ступања на снагу новог закона о чиновницима и осталим држ. службеницима грађ. реда, ако са неуказним годинама има десет година ефективне службе. Од неуказних година могу се рачунати само оне по навршетку 21 године старости, које се по новом закону о чиновницима признају за пензију; и, да им право на ове додатке припада од дана ступања на снагу чл. 312. фин. закона за 1928/99 г.

Враћа се приношено решење на расправу према овој одлуци.

Из Оп. Сед. Гл. Контроле од 1. јуна 1928 г. Бр. 37909.

ОДОБРАВАЊЕ ЛИЦИТАЦИЈА ЗА ПОСЛОВЕ САМОУПРАВ. ТЕЛА.

Главна Контрола на својој општој седници од 23. децембра 1927. године размотрила је истакнуто питање у представци те Обласне Контроле Бр. 385/27 о надлежности за одобравање лицитација за набавке и грађевинске послове самоуправних тела, — па је одлучила:

1, Да грађевински одељак области мора слати у смислу „чл. 214. фин. закона за 1927/28. г. и закона о подизању јавних грађевина све планове и предрачуне Министарству Грађевина на надревизију без обзира на вредност;

2, Да Обласни Одбор не може одобравати лицитације