Policija

=– (09.

ВАЖНИЈА ОБЈАШЊЕЊА ГЕНЕРАЛНЕ ДИРЕКЦИЈЕ. ИОРЕЗА.

ОСЛОБОЂЕЊЕ ПОРЕЗА НА РЕНТУ — ХАК — ПО ЧЛ. 94. ФИН. ЗАКОНА ЗА 1928/29 ГОД.

Господин Државни Подсекретар за Финансије актом својим Бр. 96.962 од 27. јула 1928. год. издао је наређење у следећем : |

По члану 94. Финансијског закона за 1928/29. годину не подлежи порезивању принос од рента и то на све оне суме, које су наплаћене, као и оне које се буду исплаћивале чифликсајбијама у Јужним крајевима Краљевине, па да би се избегло разнолико поступање у овом питању:

"Наређујем:

Да се одмах приступи прибирању потребних доказа и података из новчаних књига и на основу истих заснује одлука у смислу горњег законског прописа и чл. 122. закона о непосредном порезу; како на принос од исплаћене ренте за раније године, тако и на принос који се буде исплатио до краја ове године; и то само у случајевима где већ постоји. задужење порезом на овај порески облик.

Нова се задужења по пореским књигама за раније нити текућу годину неће вршити.

Где би се десио случај да је порез дефинитивно исплаћен за 1928. годину Управа ће у том случају засновати одлуку о повраћају по члану 121. закона о непосредном порезу и то само онда кад од Дирекције буде добила одобрену одлуку о ослобођењу у смислу чл. 122. поменутог законског прописа. Предњим наређењем нека Управа упозна своје подручне Среске Финансијске Управе и овај посао сматра као хитан.

Ово наређење има важити закључно до 31-Х!-1928. год.. у погледу нових задужења пореза на овај порески облик.

(06ј. од 27. јула 1928 г. Бр. 96962).

ОСИГУРАЊЕ ПОРЕЗЕ И ПРОТОКОЛАЦИЈЕ РАДЊЕ.

Због честих случајева нетачне примене решења Господина Министра Финансија од 5. августа 1927. године ГДП Бр.