Policija

— 866 —

јавном интересу ради одржавања реда и контроле у државном буџету, поменути писац одговара да јавни интерес, интерес правне сигурности, у толико више захтева да држава тачно испуњава своје судом утврђене обавезе, као што то и она сама од својих дужника захтева. Има и других начина да се одржи ред и контрола у државном буџету а не само неплаћање повериоцу. Најпростији је начин: благовремено исплатити повериоца... На примедбу Ећгепхуеја-а да државна каса не може исплате вршити по судској наредби него по упуству за плаћање, издатом од надлежне за то власти, овај писац одговара да ни благајник једне банке „не може“ извршити исплату просто на основу пресуде, којом је банка осуђена, него мора чекати на налог свога претпостављеног. Али, ако се овај налог благовремено не изда, онда се ње гова каса пописује. О унутрашњим службеним односима службеника поверилац не мора водити рачуна. Кад закон допушта судски пут против државе.као фискуса, кад у грађанском судском поступку држава има исте дужности као и приватни, онда ни у извршном поступку нема места изузетном поступању у корист државе. Било би недостојно једне правне државе да пресуде, против ње изречене, имају само · карактер необавезног позива на испуњење обавезе, кад би дакле постојала само морална обавеза државне управе да по пресуди поступи.

И у Србији је ово питање извршења судских одлука на новчана потраживања против државе спорно и више пута је занимало наше законодавство) Њиме се имала позабавити и стручна комисија за израду законскога пројекта о извршењима који би вредео за целу нашу државу. Како је овај пројекат већ израђен и штампан у издању Министарства Правде, то ће читаоце „Полиције“ зацело интересовати како је ово питање у пројекту решено.

У 5 19 пројекта садржано је ово наређење: „Извршење је допуштено и против државе. Али извршење ради наплате које извршиве новчане тражбине може се дозволити против државе само онда, кад је веровник тражио исплату од надлежне власти а није је добио за три месеца од када ју је од

1) Види: Перић и Др. Аранђеловић, Грађански Судски Поступак, други део, О извршењу судских одлука, 1 књига, стр. 151 и сл.