Policija

— 960 колика се штета наноси државним приходима, па ће и она настати, да се ово отклони.

Да би се у изложеним случајевима једнообразно поступало, Генерална Дирекција скреће пажњу на следеће:

1.) Да се скрене пажња општинским судовима и кр. јавним бележницима, да се у инвентар оставине као и у сведоџби о процени увек назначи да је исказана вредност она, која је била на дан смрти оставитеља. Финансијске власти пре него што приступе одмери, водиће о овоме рачуна и за сваки противни (поступак од стране одговорних лица, предлагати их за казну. Такође ће обавестити кр. јавне бележнике, да приликом тражења општинске процене увек назначене дан смрти оставитеља и изрично траже вредност која је онда била. Нарочито треба скренути пажњу кр. јавним · бележницима да приликом инвентарисања оставине и утврђивању вредности обавесте и заинтересоване наследнике, у колико је то могуће у напред знати, па да у присуству њиховом утврђују стварну вредност оставине. Овакав поступак ће умањити честе жалбе наследника на погрешан рад односних органа при утврђивању вредности.

2.) Финансијске власти вршиће вештачку процену само у случајевима, кад мисле, да је исказана вредност мања од стварне вредности, а никако да ту процену врше на штету држ. интереса смањујући је, јер ће код таквих случајева Генерална Дирекција одговорна лица најстрожије кажњавати.

· 3) Прорачунату наследну таксу Управа ће одмах наплатити с обзиром на тач. 89, 12 и 18 чл. 231. таксиног и пристојбинског правилника, а по уплати односном лицу стоји право користити се чланом 22. закона државној трошарини таксама и пристојбама. У изузетим случајевима, где је очита грешка у одмери, Управа ће по молби интересованих достављати предмет Генералној Дирекцији.

У опште циљ је да се у највећој мери заштите државни интереси, у ком ће шиљу Дирекција-Управа скренути пажњу подређеним властима да о томе воде строго рачуна, јер ће Генерална Дирекција преко (својих делегираних лица контролисати чешће рад финанс. власти и где се неправилност примети одговорне ће најстрожије кажњавати.

Са овим нека Дирекција-Управа одмах упозна интересоване власти у свом подручју. (Распис од 25. јула 1928. Бр. 96316).