Policija

5 89654

обрадити. Колико су онда сви службеници полицијске страже улагали наду за побољшање и усавршење своје струке, толико их је забрињавала „неизвесност када ће се унификација извршити» Они који су прорицали да ће до унификације протећи још пуно „времена, нису се преварили, јер ево ни до данас то није извршено.

Време је, ево, сада и пре унификације полиције, силом околности, изнело питање организације полицијске страже пред алтернативу; полицијску стражу организовати како треба, или је укинути. Пошто је мишљење јавности и поли. цијских власти — код којих се полицијска стража на дужкости налази — да полицијску стражу у интересу службе треба и даље“ задржати, поставља се сада питање: како стражу организовати пре доношења закона о унификацији полиције» — Премда ово питање изгледа врло компликовано, по моме мишљењу ствар је једноставна.

Ако се данашњи начин организације држав. полиц. страже мора мењати, најприродније је да се целокупна полицијска стража у држави организује у смислу пројекта, који је наведен у предлогу закона за унификацију полиције, јер би се такова реорганизација — кад већ јединице стража постоје — могла провести без потешкоћа и трошка. У случају, да се поменута организација из оправданих разлога за сада не може провести, могла би се целокупна стража, без трошка и без обзира на унификацију полиције, једном Уредбом унифицирати и саобразити закону о општој управи и по потреби службе расподелити по областима.

Овакова расподела страже по областима препуштена само надзору стручног и дисциплинског обласног старешине не би била довољна гарантија за саобразни и напредни рад целокупне страже, јер би се код појединих јединица без више контроле и крај Уредбе неопажено прелазило преко основних принципа са чиме би се кроз извесно време, услед повишења броја јединица, направио још већи хаос,а државна полицијска стража срозала би се стручно и дисциплински наниво олштинских стража. Исто тако је врло важно питање „Васпитање полицијске страже". Препуштањем, да се приправне и више стручне школе за полицијску стражу поставе по областима, не би се ни са вишим трошком (постигао потребити циљ, јер се не би могло у свакој области