Policija

— 959 —

КЊИЖЕЊЕ ТАКСЕНИХ ВРЕДНОСТИ

Управа Држ. Монопола издала је свима финансијским властима наређење Бр. 45400 од 4-41Х-1928. год. на дан 30 тек. месеца утврде комисијски бројно стање таксених марака и монополских хартија и извештај са записницима доставе Управи најдаље до 81. октобра тек год.

Да би се траженом наређењу Управе Држ. Монопола удовољило и извештаји у року одређеном послали, Генерална Дирекција Пореза наређује да Дирекција — Управа Благајна одмах приступи сређивању својих књига по којима књижи ове вредности и горње наређење Управе Држ. Монопола изврши у свему и у року.

За неизвршење овог наређења Генерална Дирекција Пореза најстрожије ће казнити одговорне чиновнике који рукују овим вредностима као и старешине надлештва. (Расивис од 17. септембра 1918. Бр. 115.408).

КО ПЛАЋА ТАКСУ НА ОТВОРЕНЕ И ТЕКУЋЕ РАЧУНЕ

Генерална Дирекција Пореза дознала је да поједине финансијске власти у земљи траже наплату таксе из Т. Бр. 37. таксене тарифе и од оних установа, која нису акционарска друштва.

Како је овај поступак неправилан и на закону неоснован, то да се не би у будуће чинило и таква неумесна наплата изазивала жалбе Генерална Дирекција Пореза објашњава: Наплата таксе из Т. Бр. 37 так. тарифе на отворене и текуће рачуне подлеже само акционарска друштва, сем осигуравајућих друштава, те се према томе ова такса неће на-

"плаћивати од оних трговачких и командитних друштава или задругама, која нису основана на акцијама. (061. од 20. септембра 1928. г. Бр. 118659). ;

НАПЛАТА НАСЛЕДНЕ ТАКСЕ

Генерална Дирекција приметила је, да се и поред вредности оставине утврђено током оставинске расправе, финанс. управе накнадно упуштају у процену тако, да је код неких оставина (очито, да се финанс. власти старају да ту вредност сведу испод максимума (предвиђеног у тач. 5. чл. 6. закона о таксама и наследнике после ослободе наследне таксе.

Финансијска Дирекција — управо и сама ће увидети,