Policijski glasnik

40

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 5

књпге које су биле школски уџбеници за време Петра Великог. Ових значајних старина нестаде на тој изложби, што беше за академију прилично осетан губитак. Услед тога унравни одбор закључи, да више никада не шаљу књиге ни иа какву изложбу. По од један пут стиже академији од неког са свим непознатог лица један завежљај књига који беше означен као ноклон. Кад га отворише нађоше у њему све оне драгоцене уџбенике из времена Петра Великога. Поред књига беше у завежљају и једна цедуља на којој стајаше да »лопов« враћа књиге академији са много благодарности, јер му више не требају.

ТРАЖЕ С Е

Из суднице оиштине забрђске, у срезу звишком, а из свеске сточних пасоша, серије 62, украђен је један сточни пасош под бр. 6452. Полицијске власти нека обрате строгу иажњу ради проналаска овог пасоша, на са њиме п крадљивцем надлежно да се поступи. Ноћу између 29. и 30. пр. м. са панађура у Свилајенцу украдена је кобила Стевану Љубисављевићу из Витинаца. Кобила је длаке доратасте, стара 8 год., у десно уво ровапгена. Која власт буде пронашла лопова нека га спроведе у Свилајенац начелнику среза ресавског на надлежни поступак. Милутин Јовапокић, калфа абацијски пз ПТапца, који је бпо у затвору код окр. команде у Шапцу, побегао је 25. пр. мес. око подне. По овоме отишао је код свога газде Михаила Пурића, трговца у доњем шору, излагао му 5 дин. корсем, да се депешом жали министру војном, па побегао. Мисли се да је дошао у Београ'. Упрака београдског казненог завода, актом од 26. пр. м. Л» 18520 јавља, да је 26. пр. м. после иодне око три сата побегао са рада у Топчидеру испред чувара Стојан М. Тапасковић из Крушара, окр. моравског, који је као малољетан осуђен на 10 година робије без окова. Стојан је стар 20 год., средњег раста, косе, обрва и очију црних, носа права, бркова п браде нема. Од одела однео је на себн гуњ п капу од сукна, један пар веша н на ногама опанке. Јоеиф Гонци, из Мађареке, убио је у Берлину стару госпођу Аугусту Шулц п њену кћер Клару, па је по извршеном убиству побегао. Приликом убиства он је своје жртве нохарао и однео: две »банкхаус« акције, један комад шест процентних Мексиканских акцпја од 1893 год. под бр. 11307, 11308, 11309, 11310, 10756, 7303, 9296, 9297 и 9298. Колико се сазнало он је нобегао или у Мађарску или у Србнју. Ваља на њ обратити пажњу, а лако се може познатн по томе, што на десној страни врата има један повећи оток. У случају проналаска има се нредатн дотичној власти. Начелство округа крагујевачког депешом од I. ов. мес. Л« 12763 јавља, да је 31. пр. м. у 5'/ 2 сати по подне побегао исиред чувара Мијаило Илић, коцкар, који је био у прптвору за дело из § 223. крив. закона. Он је стар 30 година, раста срењег, очију бркова и обрва црних и браде шпицасте, црне. Од одела има на себи: сељачку кошуљу, порхетску реклу, шешир стар •— браун боје, и опанке. Начелник среза тамнавског депешом од 2. ов. м. № I 1463 јавља, да је Јелисије Негић из Мионице оптужен за покушај убиства', иобегао ноћас из притвора. Стар је 22 године, стаса омаленог, сувоњав, очију, косе и бркова плавих, браду брије. Од одела има копоран од Фланера, панталоне црне штоФане, шубару и опанке.

РЕЦЕНЗИЈЕ НА „НОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК"

»Београдске Новипе (< у бр. 218. од 10. Августа ове године доносе: „Полицијски Гласник". —■ Данас је изашао нрви број „По.шцијског Гласника", чији је власник г. Наум Димитријевић, а уређује га уређивачки Одбор. 'Го је отручни лист за ове полицијске радње како у општпни тако и код државннх власти. Осим чланака у својим ступцима доносиће инторесантне нодатке о људима, који су ноказали да су опасни по друштво, а тако исто и њихове слике. Задржавајући право да о овоме листу проговоримо онширније, док буде изашао још који број, ми га за сада препоручујемо свима полицијским чиновницима, пошто је у првом реду њима и вамењен, а тако исто и осталој читалачкој публици, која може да нађе у њему корионих отвари. »Полицијоки Гласник" излази сваке нсдсље на финој сагинираној хартији. Цена је на годину 20 динара. »Потпора« у бр. 65. од 17. августа опе године: »Полицијски Гласник" гако ое зове нов лисг што је почео излазити један нут недељно у Београду под уредииштвом г. Н. Димитријевића. Цена је лпсту на годину 20 дин. Ово је стручан лиог за све полицијоке радње, које ое врше како у општини тако и код државних власти. Са овоје отране препоручујемо овај лиот овима, нарочнто полицијским чиновницима, којима је ноглавито и намењен.

ИЗЈАБЕ, П0РУКЕ Ж ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА

Првог и другог броја нашега лиота услед велика одзива публике — нестало је. У року од 10—15 дана, оба та броја морамо прештампати, С тога сви они, нови наши претплатницн, који ове бројеве нису добили нока се претрпе, а они, који мисле да ое на наш лист претплате, нека ое благовремено јаве. Скупљаче из унутрашњосги молимо да нам јаве, колико још треба накнадно ових бројева.

У писмима нашим, што омо их уз први број поо.шли нашим скунљачима, погрешно је оштампана цена листу до краја године: Они треба од претплатника који још нису платили да наилаћују за пег мвсеци. Од оних пак што су до ове наше изјаве пдатили не треба накнадно тражити; ту штету примамо на ое, јер је нашом кривицом учињена.

Све оне личнооти, што су их иодицијске влаоти оликале после учињеног каквог казнимог дела, па оу ое доцније поправили и сада живе од поштене зараде, — нека ое што нре писмено или лично јаве уредништву »Полиц. Гласника" да им случајно нс би изнели слику у листу. Мн и сами желимо да таке личности поштедимо. Уз пиомо трсба да пошљу или донеоу и увероње од догичне нолицијске власти, из кога се можемо уверити, да је та његова изјава исгинита. Ко по овоме но постуии, нека припнше оам себи последицс, јер ми имамо у рукама све Фотографије њихове и ове ће мо их у листу донети.

РЕД ПРИМАЊА:

Г, Министар унутр. дела ирима : понедеоником, средом и иетком, од 10 саги пре подне, до 1 сата по подне. Начелник миниотарства прима сваког радног дана од 10— 12 пре и од 3 — 6 по подне. Инспектор министарства оваког радног дана од 3 — 5 по подне. Управник града Београда сваког дана изјутра од 8 — 9 и кад се врати са рапорта из Двора и министарства од 11 —12 а пооле подне од 3 — 6.

ШТАМПА КРАЉ.-СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

Л