Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАС1ГМК

БРОЈ I

Нр есудом Бр. 14981 и 14982. осуђени су: 1. Миливоје Миловановић из Ступице, оппгтиие јаребичке, за покушај разбојништва учиљен у кући Обрада Станишића, :;омл»оделцл ин Цикота, п над Ппколом Васиљевићем, из Дворске; за убиетво с предумишљајем извршеиим пад Икоипјом, женом Андреје Аптонића из Ступице; за крађу стоке Милошу Пантелићу из Д. Недељице п за крађу пушке Миловану Јосићу из Слатине, ; — осуђен |е на смртну казну. 2. Мирко Живановић, звани »Иуја", из Ступнице, за покушај разбојништва у кући Обрада Станишмћа из Цикота, и убиотво извршено над Иконијом женом Андреје Ацтонића, учињегго у друпггву са Миливојем, као и за изврпсену крађу у затвору Алимпију Јездићу, — осуђен је на смрт. 3. Светозар — Цвија Ђукић, из Стунице, за саучешће у убиству над Иконијом и за извршену опасну крађу Алимпију Јездићу, -* 1 - осуђен је на 20 год. робије у тешком окову. 4. Милош Јанковић, из Ступнце, за иста убиства као и Спет&вар и још за дело убиства над Ђурицом ('премићем, из Ступппце, — осуђен је на 20 година робије. (паотавиИо се).

П 0 Т Е Р А. Сима Киперић, родом из Босне, решењем начелника среза поцерског стављен је под сј'д и у притвор због разбојпиштва, које је извршио над Л>убомиро.м Таиасићем из Мишара. Он је у бегству, па за то номенути срески начелиик актом Бр. 13915, моли све полициове власти да га живо потраже и у случају ирбналаска "н>ему'стражарно снроведу. Сима има 25—27 год., г.исоког је стаса, у лицу је пун, плав је, у оделу је се.љачком. Он се може спровестн п Уирави града Београда с позивом на Бр. 30942. Грујица Поповић, бив. момак код ДиМитрија Јовановића, лецедера у Г. Милановцу, покрао је разне ствари и еспап своме газди, па побегао. Он има 16 год., средњег је стаса, у лицу нун, има црпе очи и црну косу. Паређује се тражеше. Пронађеног треба стражарно спровести начелпику среза таковског с позивом на Бр. 14219, или Управи града Београда на Бр. 30958. Цветко Стаменковић, бив. притвореник начелства округа врањског, 9 пр. мца и год. улучио је прилику и побегао из притвора. Оп је родом из Турске, има 45—46 год., средњег ]е стаса, косе проседе, у опште црномањаст, у оделу је сукненом. Наређује се тражење. Нронађеног треба стражарно спровести начелству округа врањског с позивом на Бр. 15944 98. или Уирави града Београда па Бр. 30112. од пр. год. Михаидо Петровик, месар, родом из Ковина, решењем крнвичног судбеног стола у Белој Цркви, стављен је под суд н у притвор због тешке телесне повреде. По што је Михаило раиије нобегао из места рођења и по сазнању сада се находи у Србији, а понајпре у Београду, — то г. министар унутр. дела, на молбу овд. аустро-угарског посланства, иаређује свима полициским властима, да Михаила живо потраже и у случају нроналаска стразкарно снроведу Управи града Београда с позивом иа Бр. 30981. Михаило има 43 год., средњег је стаса, дугуљастог лица, загаситих очију, загасито-плаве косе, илавих бркова, браду б]шје. Димитрију Ђор^евику, трговцу из Смедерева, ноћу између 22. и 23. прошлог мца иепознати лопови извршили су опасиу кра!)у и том приликом однели му: 30 кгр. кафе, 11 кутија сардина, 10—15 кила смокава, 4 кгр. вунице, 30—^40 комада разних марама, 20 динара разне врсте дуваиа, 6 пари напуча, неколико иари оианака и две везе кајиша. Пачелство округа иодунавског актом Бр. 24752 моли све полициске власти, да лопове с нокрађом живо потраже и у случају процаласка п.ему Стразкарно спроведу. Јован Бајић, кочијаш, родом из Ауетро-Угарске, извршио ,је једну просту крађу у Београду и побегао. Он има 30 год., средњег је стаса, црномањаст је, има мале црне бркове. Уирава града Београда моли све полициске власти, да Јоватга живо иотраже м у елучају проналаска њој стражарно спроведу с позивом на Бр. 31111. Иетар Јованови)., калФа опанчарски, извршио је неколико опаснЈТХ тграђа у Пеограду и нобегао. Оп има 17 —18 годитта,

средњег је стаса, црномањаст је, лица дугуљастог, на доњој усни има две мале бубуљице. Управа града БеограДа моли све полициске власти, да Петра најживље потраже и у случају ироналаска њој стражарно сироведу'е нозивом иа Бр. 30198198. Начедннк среза мачванског, депешом од 5. т. м. Бр. 232 јавља: Овде је ухваћено једно непозиато лице, које се издаје за Драго.љуба Лићадића ттз Костајнице у Босни, са пас ошем на име Мехмеда Рецеповића из Костајиице. ГБему је 34 год., стаса средн.ег, у опнгге плав, у оделу цивилном старом, на ногама има опаике. Знакова другттх нема, писмен је. Потпто је исти посве сумњив, овим се .иитају власти и појединци, да није овако лице какав злочин извршило. Павде Топадов осуђеник "београдског казнеиог завода бр. 2605., побегао је из Топчидера са рада, 5. овог месеца у 3 сата по подие. — 8а извршену опаспу крађу овд. телалину, Топалов је иод 24. Новембром 1897. године, првостеиеним судом за взрош Београд осуђен на три године робије, и 4. Децембра исте године спроведен је казненом заводу на издржање осуде. Он је и раније оСуђиван у Аустро-Угарској за крађе и извртпено једно убиство, па по изДржаној казни дошао је у Србију да продужи свој занат, мислећи ваљда да му је овдеповољније земљиште за то. Топалов има 47—48 година. Некада је радио по мајданима као радеиик, али као Што смо раиије једном по добивеним нодатцима навели — то је чииио само онда, кад није имао ирилике да окуша своју лоиовску вештину. У прошлогодишњем првом броју на странн 8. ми смо донели слику овога бегунца, и, каква чудиа случајност, да му и у овој години такође у првоме броју исту слику донесемо. Ако до изласка идућегброја Топалов не буде ухваћен, ми ћемо доиети и другу", иовију слику н.егову, што смо га иоследњи пут као осуђеника сликали. Она је крупнија и јаснија од ове. Управа београдског казненог завода актом бр. 63, моли све полицијске власти, да Павла живо у своме кругу иотраже и њој стражарио спроведе. Исти се може спровести и Уирави града Београда с позивом на Бр. 370.

Т Р А Ж И 0 Е. Радојка, сина Милије Дазића, земљоделца из села Удовице, среза смедеревског, тражи Управа града Београда. Он има 15 год,, средњег је стаса, у опште је плав ; у оделу је сукненом. ПрОнађеног треба спровестн поменутој Управи с иозивом иа Бр. 30649. У I Б А Ђ Е Н. Нри закљу.чку листа дознали смо, да је побегли осуђеиик Павде Топадов, чију слику доносимо у нотерници данашњега броја, — ухваћеп од страпе тоичидерске иолиције у жарковачтсом мајдану. Павде је поћу 6. ов. мес. дошао био у Топчидер и покушао да пробије зграду каФане зване »Бурдељ" у иамери да изврши иохару, а можда и какво убиство. Срећом буде примећеи и отеран. Доцттије мало овај дјцски певаљалац, поново се вратио и ноново пок.ушао да изврши своју опаку иамеру... На ларму каФеџије, дотрчи у помоћ један ;кељезничар и за Павлом који се беше иовукао. у шуму, испали два револверска метка. „Одите овамо« викао« је" злмковаи, из птуме, претећи уз гадиу нсовку.