Policijski glasnik

56

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 7

6. Ноћу, између 13 и 14.маја, разбијен је дућан Хајима Аврама, старинара овд. и из истог однето му разног еспапа увредности 160 динара. Поред овнх крађа извршено је, као што смо већ поменули, преко 10 нростих крађа, и то махом даљу. Полиција београдска после кратког али живог трагања, успела је иајзад, да уђе у траг свима побројаиим крађама и да похвата све крадљивце. Ти дрски крадљивци беху : Пикола Марић, Сава Нуковић и овај Младен. Пикола и Сава, обојица већ по дпа пута осуђивани на робију због оиасних крађа — за данас два најоиаснија крадљивца, успели судоксу били под истрагом, да побегну из притвора, а Младен је, нресудом првостепеног суда за град Београд од 2. новембра пр. год. Бр. 2302.. осуђен на десет година робије у тешком окову. Младен је родом из села Лојанице у срезу иосаво-гамнавском, сада има 21 год., у лицу је плав, иежењен је, на издржање осуде спрореден је 24. новембра пр. год.

Разбојничка дружина.

(СВРШЕТАК) 9. Обрад Радивојевић, из Ступнице, осуђен на три године робије, као саучесник у разбојништву са убиством,- извршеним над Савком Јовановић, удовом из Ступнице. Сем Обрада, и осталих разбојника, чије смо слике изнели, као чланови или саучесници ове дружиие, осуђени су још и ови : !. Илијл МилијашевиК, из Ступнице на десет година робије, због опасне крађе, извршене Алимпију Јездићу из Слатине, и кра.ђе сгоке Милошу Пантелићу из Д. Недељице ; 2. Пантелија МијатовиК, из .Ступнице на четири године робије у лаком окову, због саучешћа у убиству Ђурице Спремића, нз истог села; 3. Филии Павловић, из Ступнице на три године робије, због опасне крађе, извршене Богосаву Миладиновићу, земљоделцу из истог села. 4. ЈКивко Симић из Ступнице на три године робпје због крађе стоке Милошу Пантелићу из Д. Недељице. 5. Савко Миловаповип из Стуннице на две године робије, због крађе стоке Милошу Пантелићу из Д. Недељице. 6. Цветко СаремиА. из Ступнице обрад Јр а дивојеви+. на две године робије због опасне крађе, извршене Андреји Антићу, и крађу кошница Крсманији Спремић из истог села. 7. Милош Старчевић из Ступнице због крађе стоке Милошу Паителићу на годину дана затвора. 8. Љубомир Тадић из Ступнице на годину дана затвора (као малолетан) због крађе кошница Крсманији Спремић. 9. Стоји.1а Радивојевић из Ступнице на годину дана затвора (као малолетан), због крађе кошница Крсманији Спремић. Као П1ТО се види, свих 18зликоваца, и сликани и несли-

кани, родом су из једног и-етог села — из Ступнице. Из једног села, једном судсКом пресудом осуђује се 18 људи. Страшно! Заслуга, што су ови зликовци похватани ирипада начелнику среза јадранског и н.еговим вредним гшсарима: г.г. Анти Иванковићу и Душану Јеремићу. Да њих није било, ко зиа докле би Ступница била страшило за (^олне становнике ?

УЦЕЊЕН По предлогу начелства окр. крајинског Бр. 1309., а на основу последњег одељка чл. 4. Закона о хватању хајдука, —• господип министар унутрашњих дела, решењем својим од 15. ов. мес. ПБр. 3440., одобрио је хиљаду динара награде ономе, ко прокаже, ухвати или убије, оглашеног хајдука Стевана Богосављевића — Манојловића из Д. Милановца. Ово се обзпањује властима и грађанству ради знања.

Т Р А Ж Е С Е. Видена, сина Милојка Живковића из села Лесковца, среза зајечарског и Драгишу Рашковића, бив. ђака винодељско-воћарске школе у Буковику, тражи начелник среза зајечарског. Пронађене треба упутити поменутом начелнику с позивом на Бр. 1587., или Управи гр. Београда на Бр. 3756. Милутина, сина Милорада Павловића, земљоделца из Бискунља у срезу рамском, који је служио код Јоце Лазаревића, дућанџије у Жабарима, тражи начелсгво округа иожаревачког актом Бр. 2399. Иронађеног треба упутити поменутом начелству, или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 3964.

И31АВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Иснравка. Ђорђе Матејић, звани „конзул,* чија је сдика нз> ' нета у „Подицијском Гласнику" од 1 897. на стр. 141 и у (( Иоли- : цајцу" од ове године на стр. 3 0 иисмено је изјавио уреднику, да је ; од ове године отпочео живити пошгеним животом , и доказао, да је у служби као келнер овде код ( ,Два Иапагаја" на Дорћолу. Мс^Ро је уредништво да се то у листу изнесе, што ево овим и чинимо. *) Министарство уиутр. дела, преко министарства опољних послова, послало је оваку ФотограФпју у Ауст.-Угарску ради извештаја о кривицама ове индивидуе.

К0 ЈЕ 0В0? Код пиротскнх учитеља издавао се за школског надзорника. Кад је нриме.тио да се у то носумњало и видео опасну ситуацију за себе, иокушао је да пребе.гне у Бугарску. Потера, наређена од стране округкног начелника, .ухватила га је у једном селу близу границе и сад се налази у затвору начелства пиротског. На протоколу оаслушања изјавио је: да се зове Фрања Јурак, ио иародности Хрват и да ;је као војнички бегунац пребегао у Србију. Али то је иукалаж, јер поред покушајада . у Пироту изврши превару, он је пре кратког времепа у Београду, под именом Виктора, Ковачеви&а, новинара из Прага, са највећим успехом извршио једну врло Фину превару. Тај догађај | описаћемо опгпирније у једном од иду- ј ћих бројева и биће врло интересантан. Дотле ћемо и њега добити у Београду \ и поново сликати у нашем Фотогра#ском атељеу... Ову слику добивену из Пирота, | доносимо ради нотврде његове лич- ' ности. *) Иозивамо и молимо свакога који га познаје да јави уредништву „Полицијског Гласника«, све шта зна о нрошл.ос.ти овога пробисвет"а, и да ли је он тај, за кога се издаје.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕЛНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ.