Policijski glasnik

200

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 25

томе што је Светозар са Животом и још једним војником ирошле године из војске побегао у наведеној цељи, па од потере гоњен предао се зашта је и казну искусио. Светозар има 21 годину, сув, средње величине, смеђ, бркова тек трнулих, од оружија има пушку магацинку. Иван — Мика — има 43 године, раста средњег, плав, носа великог, повијеног, бркова смеђих, уста повијених, зубаретких. На основи чл 2-ог закона о хватаљу и утамањивању хајдука, начелство ово позива напред именованог Светозара Атанацковића из Кошијева и Ивана — Мику— Миптића из Курјача, да се у року од петнаест дана, од дана кад овај оглас буде изашао у »Српским Новинама" пријави најближој државној власти, што ако ово не учине, биће по истеку тога рока оглашени за хајдуке. Вр. 10188. Од начелства округа пожаревачког, 17 јуна 1899 год. у Пожаревцу. Живота Радојка Миденковића из Десина, редов IX. пешадијског пука, 17. прошлог месеца. побегао је са касаринске страже, и собом однео пушку модела 80. год. нод серијом „И (< Вр. 2733., нож од пушке .под серијом ВБр. 2465.; извесну количипу бојеве муниције и одело, које је на себи имао, па се од тогч доба, непрестано по шумн крије, у намери да отпочне зла дела чинити, а то је изјавио и нред својом »еном Драгом ноћу између 3. и 4. овог месеца, од које је нреобуку узео и наредио јој, да њиховој деци место нађе, а њој Драги к<?ја га је од овог пута одвраћала, — да се не удаје док он не иогине, јер се нема где враћати, понгго му је све имање продато за кривичне трошкове, на којеје његов отац осу1)ен због јатаковања, хајдуцима. Овај је исти Живота и прошле године са још двадругаиз војске са оружјем био побегао, с намером да се отргне од власти земаљске и у таквом стању да чини кажњива дела, иа од потере гоњен, после пет дана предао се сам, и на испиту код иследне власти признао ово дело, због чега је дат под суд пред којим је доцније одговарао и због разбојништва са убијством, извршеног пре уписа У војску. Живота је висок 1*71 с. м. илав, бркова кратких пуних, очију илавих, погледа оштрог хајдучког, носа обичног, чела писоког, стар 22 године. Од одела има шињел, војиичке панталоне, шајкачу или шубару астраганску, а на ногама опанке. Од оружја на сваки начин пушку коју је из војске однео. На осиову чл. 2. Закона о хватању и утамањивању хајдука, начелство ово, позива напред именованог Животу Радојка Миленковкћа из Десине, да се у року од нетиаест дана, од даиа кад овај оглас буде изашао у „Српским Новинама" *) иријави најближој државној полицијској власти, што ако не учини, биће по истеку тога рока оглашен за хајдука. Бр. 9620. Од начелства округа ножаревачког, 10. јула 1899. год. у Пожаревцу.

П 0 Т Е Р А.. Василије Васић, Циганин ковач, из Подунаваца у ср. жичком, 4 маја ове год. извршио је у Трстенику крађу коња на опасан начин, па некуд иобегао. Начелник ср. трстеиичког, актом од 17 ов. м. Бр. 8442, моли све полицијске власти, да Василија у своме кругу пограже па нађеног њему стражарно упуте. иначе да одговоре о непроналаску, тим пре, што се неки Станко Спасић, тамош., коме је Василије продао коња —

*) Рок иотнче 1. јула ове године. (Ур-)

налази у притвору као саучесник у овој крађи. — Василију је 18—19 година, смеђе је косе брчића и обрва, носи црн шешир, панталоне, антерију од Фланера, чарапе и опанке. У друштву је са својом женом Тодором. Исти се може спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 14993., ако буде ухваћен у околини Беоррада. Јован Томик — Куртив, Циганин , из Новог Аџбеговца, ср. орашког, окр. подунавског, окривљен је код начелства окр. моравског, што је 30. августа 1898. год. украо коња Спаси Јовановићу, баштовану из Ћуприје. Јован је по извршеној крађи био у затвору у Рачи и отуда побегао. Како се до сада није могао иронаћи, начелство округа моравског актом од 19. ов. м. № 6877. моли све полицијске власти, да га у кругу своме потраже и нађеног њему стражарно упуте. Може се спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 15065. Он је стаса високог, крупан,у лицу сув, образа дугих, бркова црних, обрва црних и састављених, очију граорастих; на једном образу има белегу од посекотине, браду брије.*) Занима се обично џамбаслуком. И раније био је двапут на робији због крађе коња. Мидан Гаји!, помоћ. тргов. из Д. Милановца, 1. Фебр. тек. год. стављен је код тамош. среске власти под кривичну трагу за дело из | 177. у вези § 41. кривич. закона. Иачелник среза поречког, до сада га није могао пронаћи па зато акгом № 4163. моли све полицијске власти да га потраже и нађеног њему стражарно спроведу. Милану је 20 година, средњег стаса, црномањаст, има малу црну браду и бркове; одело цивилно. Власти ближе Београду, могу га спровести и Управи града Београда, с позивом на Бр. 14983.

СКРЕЂЕ 0Е ПАЖЊА, Стеван Лацковић — „Лажов". Кесароиш, притвореници Управе града Београда, са којима је овај у неколико прилика бно у друштву, дали су му падимак лажов,јер поред осталих порока што га оип имају, овај још има и тај што беспримерно лаже. Родом је из Лока у Бачкој ; има му 26 година, плав. У Србији живи од дужег времена као војни бегунац. но због крађа, варања и оданости на све могуће пороке, отказано му је гостонримство и под 16.јуном протеран је на свагда из наше земље у Бугарску (пресудом кварта теразијског № 5169.). Унрава града Београда скреће нажњу свима полицијским властима, а нарочито пограничним да на њега обрате пажњу и да му спрече повратак у земљу ако би то покушао учинити. Акт Управе града Београда Бр. 14760.

УХВАЂЕН Мидан Николајевић-Грбић, чију смо слику донели у нрошлом броју »Полиц. Гласника" на страии 192, ухваћен је још истог дана на Калемегдану. Њега је по изнетој слици нознао — реДов жандарм Благоје Арсенијевић, који је на служби при кварту варошком, — и одмах га спровео кварту, одакле је носле доведен у затвор Управе гр. Београда.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Број, који за овим долази, биће обустављен свима за којо претплата још није послата уредништву. Иарочито обуставићемо онима, којима смо се обраћали нисмом да иретплату ношљу, иа то још до данас нису учинили ма да су, како смо и.чвештени, сву лретплату нокупили.

*) Године отарости овога лонова начелство нијо назначило. Ур.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.