Policijski glasnik

90

Ач)В ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 12

ШТАМПА КРАЉ, СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ЛИМИ7РИЈЕВИТ,

Драгољуб је раније био осуђиван на затвор од шеот месеци, за извршену крађу г. Карлу Перолу овд. » . ТРАЖЕ 0 Е Јеленко ЈанаКковић, бив. општински писар нз Пирота, решењем првостепеног пиротског суда, од 23 августа 18%. године Бр. 7492, осуђен је да плати 161*90 динара на име кривичних трошкова; на како му се не зна место становања, то начелство округа пиротског, актом од 10. марта, тек. год. Бр. 2111, моли све власти да Јеленка потраже, горњу суму наплате и начелству пошљу, или известе где је. 0 проналаску Јеленковом може се известити и Управа града Београда с позивом на Бр. 5988. Мика Толићевић, из Меровца, среза добричког, осуђеник нишког казненог завода, 4. Фебр. 1899. године пуштен је условно у слободу и рок казне истиче му 2. септембра ове године, а после овога времена има да буде три године под нолицијским надзором. Мика је пре некога времена удаљио се из места свога становања без знања власти незнано где. Мика је средњег раста, дежмекаст, очију плаво-зелених, носа. правилног, бркова црних, уста умерених, по занимању је земљоделац, а у затвору је научио столарски занат, жењен је, има четворо деце. Начелство округа тоиличког актом од 15. марта, т. г. Бр. 2010 моли све власти да Мику потраже и о проналаску известе начелство. О пронал&ску Микином може се известити и Управа града Београда, с иозивом на Бр. 6227.

П 0 Т Е Р А Јанко Петровић, тежак из Житорађе на дан 16. марта, тек. год. извршио је убиство из пушке над Миладином Савићем, из Вољчица у свађи око утрине, и по извршењу побегао незнано куда. Јанко има 40. година, средњег стаса, у опште плав, бркова плавих повеликих, брија се, од одела има гуњче, јелек и чакшире све од мрког сукна, на ногама опанке неизрађене. Начелство округа топличког, депешом од 17. марта, т. г. Бр. 2146, моли све власти да Јанка потраже и нађеног начелству стражарно спроведу. Пронађени Јанко може се сировести и Унрави града Београда, с позивом на Бр. 6232.

И31АВЕ, ПОРУКЕ и 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Г. С. С. Јовановић.у, ереском пиоару Леск. Огац, као земљорадник, задужи се још док је сам пореска глава и док су му синови малолетпи, којих има два. У тренутку задужења има 15 дана ораће земље и кућу са окућницом. Извршење наплате досуђеног овог дуга падне у време пунодетотва сипова, а другог имавва нема. Питате: да ли се заштита, коју § 471. грађ. суд. пост. дајо земљораднику, има у овом случају применити, иоред оца, и на оба сипа му, тако, да се од те непокретности за овај дуг ништа не може иродати ? Смисао је § 471. грађ. суд. пост. тај, да земљорадиик, као пореска глава, не може отуђити пет дана земље и кућу с плацем. Што цма преко тога, може. Задужеље, хинотековање у ствари већ јо отуђење. Према томо, ако јо отац, још док је био сам иореска глава у кући, доиустио хипотековање овога имање, може се дуг наплатити сада продајом -10 дана орања, јер је толико имања у ствари отуђено још у треиутку хипотековања, када је то и правно било могуће. Ако ли тога хипотековања није бнло за то време, онда ое има погледати на стање које је сада и, пошто сада на том имању зкиве три земљорадника као три пореске главе, а закоп хоће да се свакој иорвској глави очува по 5 дана орања поред куће са плацем и не допушта отуђење тога, то се наплата не може ни извршити. Интабулација или ирибедешка, коју би поверилац на то имање ставио пооле пунолетства' синова, нема вредности, ма да је за ранији дуг оца као онда једин'- _ пореске главе, сматра се као да је на имању кога управо и нема. То је паше мишљење. По њему можете знати како мислимо и о другом олучају за који нас питате, на име, кад су у тренутку тражења наплате тога дуга на имању умрлога оца његова три пунолетна оина. У духу овоме ваља разумети и задужење трговца или занатлијс, који би се у тренутку извршења иашао као прави земљорадник.

Драгољуб Вељко Код кварта дорћолског још се води истрага по овоме делу. Главни је кривац, Вељко Цветковић, родом из Мањинца среза заглавског, •окр. тимочког, по занимању келнер, стар 20 година, а као саучесници: 1, Драгољуб Николић, родом из Милутовца, ср. темнићског окр. моравског, по занимању келнер, стар 19 година; 2, Јован Гоутек, родом из Вуковара у АусгроУгарској, по занимању лимарски калфа, стар 30 година; 3, Зигмунд Виола из Сепдрука у Аустро-Угарској, по занимању обућар, стар 32 године, и 4, СоФија Грујић удова, родом из Новог Сада, стара 66 год., код које су сва четворица. становали.

сати у вече, опет дођем код стана Ђорђевог и уверих се да никога нема, отворим врата и однесем касу на пољану, тамо, где сте је и нашли. Као што се зна касу смо обили, опљачкали и новац однели. Сутра дан смо ја и Драгољуб отпутовали у Алексинац; на нас нико није сумњао, јер као што видите, лепо смо се сортирали са оделом. Само да ме није ђаво натентао да мењам дукате код оног проклетог механџије у Алексинцу, све би било како ваља, Овако он посумња на нас и доетави нас среском начелнику, ц ево, ми долијасмо"...

Јован Зигмонд Сви дело признају сем Софије, али и противу ње постоје докази, да је за крађу знала па лопове и саучеснике прикривала. Како је у изгледу, да је ко од ових могао још какво казнимо дело учинити, износимо им слике. Ако би ко ма шта знао противу њих, може се да достави кварту дорћолском, или управи града Београда.