Policijski glasnik

128

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 15 и 16

КО ЈЕ 0В0? Пре меколико дана, избацила је река Морава у иоље Гугаљско, једап лош, женског иола, који ио оцени има 15 — 20 година, средњег раста, нрнлично развијен и угојен, косе смеђе неправилно оншшане, лица округлог, носа малог, нравилног, очију плавих, од особених знакова има на левој руци врх малог прста без нокта; у .оделу сељачком, сукња са реклом снојена, гуњ од црног сукна, чарапе вунене сељачке, опанци од сељачке козке пресне са неостриженом длаком. Приликом извршене секције у лешу је нађено мушко дете од 6 месеци. Иачелство округа рудничког, актом од 29 марта, т. г. Бр. 4156. моли све власти да ако тто сазнаду о овоме лешу ко је и од куда је, јаве. 0 идентичности леша може се известити и Уирава града Београда, с позивом па Бр. 7608.

П 0 Т Е Р А Петар Адамовић, осуђеник београдског казн. завода под бр. 3319. иобегао је ноКу између 16. и 17. ов. мес. са рада из Добричева. Петар је осуђен на 8 год. робпје у лаком окову зато: 1., Што је ноћу између 14. и 15. априла 1898. год., у друпггву са Лазаром Микуљевићем из Јасикова, обио катанац на подруму Илије Цариновића из истог села и из истог украо разне ствари, и 2., Што је исте ноћи са истим у друштву разбио катанац на вратима од подрума Младена Абдулића из Јаспкове па и њему иокрао разне ствари. Петру је 30 годпна, има доњу усну црну, родом је из села Јасикова у срезу хомољском, окр. пожаревачког. Управа београд. казн. завода моли све полиц. власти у земљи да бегунца живо потраже и љој стражарно спроведе, с иозивом на бр. 2061. Исти се може спровести и Упр. града Београда с позивом на бр. 8421. Станоје Костић — Вељковић; осуђеник београд. казн. завода под бр. 3504 побегао је са рада у друштву с Петром Адамовићем ноћу између 16 и 17. ов. мес. Станоје је осуђен иа 3 год. робије у лаком окову зато: 1пто је ноћу између 6 и 7 Фебруара 1898 год. украо из свињца Илије Петровића из Кладурова 4 комада супрасних крмача у вредности 144 динара. Он је омален, има црну косу н малу црну брадавицу; стар је 25 годииа, родом из села Бошњана, ср. моравског, округа пожаревачког. ■— Управа београДског казиеног завода, актом бр. 2061. моли све полицијске власте, да овога бегупца потраже и нађеног њој стражарно упути. Исти се може спровести и Управи гр. Београда с позивом на бр. 8421. Јулије Ваитрапен, чиновник фирме Делхез и комп. из Брисла, на дан 13|26 априла ове године побегао је отуда и однео 103■ 087 Франака у новчаиицама, већином белгиским, који је новац својина поменуте Фирме. У колико се могло сазнати отишао је у правцу Париза, но врло лако може доћи и овамо на исток, па и у Србију. Јулије је средњег стаса, косе густе, црне, бркова малих, црних и коврџастих. Говори немачки и Француски немачким нагласком. Рођен је у Кани 1869. Г. Вантрааена је нестало заједно са његовом љубазницом Изабелом-Ханријетом

Кнои, познатом под надимком Бебел. Она је ћерка Шарла и Терезе Колете Кноп и рођена је у Шербеку 1876. г. Средњег је стаса, добро развијена, косе кестењаво затворене, има урез на горњој усни, по занимању је кројачица. Бриселска полиција, деиешом од 14. анрилат. г., моли све полицијске власти за трагање. Пронађени, Јулије и Изабела, могу се спровести и Унрави града Београда, с позивом на бр. 8550. Милан Гавриловић, из Помијаче, среза јадранског, окр. нодринског, прнтвореиик нашег среза, онтужен за опасну крађу иа дан 4. ов. месеца, при спроводу из Шанца за Лозницу побегао је испред среског слулштеља. Милан има 20. година раста је средњег, косе жуто-плаве, косе кратке, чела великог, очију црних, наусница малих без браде; од одела има на себи копоран од црног сукна, сељачке кошуље, на глави шубару, а на ногама оианке. Начелник среза јадранског, депешом од 7. апрчла тек. год. Бр. 4881, моли све власти да Милана иотраже и нађеиог стражарно спроведу. Пронађени Милан може се спровести и Уирави града Београда с позивом на Бр. 7850. Стеван Радуловић, ћевапџија, пресудом апелационог суда од 29. маја 1899. год. бр. 2179, осуђен је са петнаест дана затвора за клевету панету Васи Мичирки, овд. Ову је пресуду и касациони суд решењем својим од 1. септ. 1899. г. бр. 6336, за снажну огласио. Како се Стевану не зна место пребивања, то Управа града Београда актом од 18. апр. т. г. бр. 22243Ј99 моли све власти да Стевана потраже и нађеног стражарно спроведу. Даиица Савић^ служавка пресудом првостеиеиог суда за варош Београд, од 20. августа, 1899. године бр. 17'155, коју је нресуду и апелациони суд, пресудом од 30. авг. исте год. бр. 2999, одобрпо и касациони суд решењем својим од 15. септембра 1899. г. бр. 7292 за снажну огласио, — осуђена је са једном годином дана затвора за дело из чл. 10 нод, а, зак. о штам. Како се Даници не зна место становања, то Управа града Београда, актом од 18. аирила т. г. бр. 22721(99 моли све властн да Даницу потраже н нађену стражарно спроведу.

УХВАЂЕН Ђура Живковић, зидар, који је нресудом првостепеног суда за варош Београд, од 9 марта 1899. год. Бр. 5528, осуђен на месец дана затвора за попреду тела, и чију смо потериицу у Бр. 14. од 9. апр. т. г. нашег листа, ухваћен еј од стране београд. полиције 18. апр. т. г. и притвореи.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ и ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА Гоеп. С. Обр. Ниш. О трошковима оптужених мица, учињених у притвору за време ислеђења и суђења (( на храпу, лечење, одева(ће и томе иодобно", као и око огрева и осветљења, говори § 327. крив. ност.; и § 329. крив. пост. каже, да ће те трогикове саучесници у једној кривици плаћати солидарно. О награди браниоцз говори § 326. крив. пост. Може бити да има разлога, да саучесници у кривици солидарно плаћају и очу награду, као гато оолидарно плаћају и оне трошкове, може бити да у многим случајевима судовп п досуђују солидарно плаћање бранилачке награде, али закон, видите, то изриком не наређује. Ирема томе, кад у случају, којп наводите, суд у пресуди није казао да и бранилачку награду плате дотична лица солидарио, како да је извршна полиц. вдаст наплати од једнога за све? Она су се, велите, обраћала тога ради суду, тражећп објашњења да ли се разуме солидарно или само просто плаћање награде, па јој је одговарано да је пресуда јасна. Зар то не значи да суд, погато није ни унео у своју пресуду солидарно плаћање награде, сматра, да је не треба ни наплагити од једнога за сво? Јер заиста само у том смпслу она можс биги јасна. Радо ћемо вас пустити, да о томс говорите у нашем листу са свога гледигата начелно, апстрахујући од самог конкретног случаја, а у нсто време бићемо вам захвални н за остало гато обећавате нослати.

Прошле недеље није изагаао „Полицијски Гласник" због болести нашег уредника г. Н. Димитријевића. У накнаду зато сад дајемо два броја уједно.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ЛРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ