Policijski glasnik

216

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 27

Флери и овога пута употреби сву своју вештину и не жалећи труда, уверен да ће му овај бити награђен, сав се заложи да изврши поверену му дужност, па и успе у томе. Ономад се у једној од најлшвљих париских улица, десила са овим агентом једна интересантна сцена. Он спази Меланију, нада се за њом и учтиво јој рече, да пође са њим у полицију, али пошто се ова томе опираше, он је ухвати руком снажно и иотера напред. Крадљивица се развика из свега гласа. — Лопов! Разбојник! — Викаше она и отимаше се из руку агентових. — Држите га! ГТокраде ме! Хоће да ме убије ! — запеваше женска, нашто маса публике скочи у одбрану нејаке људске половине и светине иеснице падаху на несрећнога агента, који не могаше да се брани, од силне навале, који не могаше да добије речи да објасни присутнима у чему је ствар. Потпуно малаксао од јаких и многих удараца, детектив испусти женску из својих руку, која поче бегати, а он испали у вис револверски метак и узвикиу: — Људи Божји! Ман'те се мене и хватајте крадљивицу коју ми отесте из руку. Други полициски агенти, који једва пробише кроз руљу, чувши ове речи, нададоше се за женском и ухватише је. Флериа су однели у болницу да се опорави од тешких удараца несвесне руље, а за његову предану и ревносну службу, старији су га лепо наградили.

П 0 Т Е Р А Макс Шулц банкарски служитељ родом из Опата, у Њитранској жупанији, од прилике 30—34 год. стар, по народности Јеврејин, ожењен, средњег, слабог састава, дугуљаста, бледа лица, косе кестенасто-мрке и кудраве у среди подељене, очију граорастих, малих, смеђих бркова, погнутог и тромог хода, на носу има малу огреботину, утекао је, пошто је проневерио 20.000 круна. Украдени новац састоји се из 10 ком. банака од 1000 Форинти. Аустроугарски консулат доставља ово актом № 3625. и Управа града Београда позива све полиц. власги да на Макса обрате пажњу и на случај проналаска њој га стражарно спроведу с позивом на Бр. 15263. Трајко Житић^ бозаџија, родом из Турске ухваћен је у Врањи у кријумчарењу дувана па да би избегао казну, отумарао је незнано куд. Трајку је 28 год., стаса је средњег, лика плавог, очију црних, уста великих, бркова црних малих, браде нема, брија се, косе црне, носа обичног, особених знакова нема. Начелство окр. врањског актом Бр. 41)02 моли све полициске власти да Трајка у кругу своје власти иотраже па нађеног њему стражарно спроведу. Акт упр. гр. Београда Бр. 15271. Непознат лоиов украо је Станку Марјановићу, тежаку из Пожаревца са ливаде у месту званом „Забела" две кобиле и некуда отерао. Кобиле су обе доратасте без знакова, једна има 8 а друга 6 година, јаловице, омалене и пуначке. Моле се власти да потраже лопова и кобиле, па у случају проналаска да известе начелство окр. пожаревачког, с позивом на бр. 10783 или Управу града Београда на Бр. 15682. Јован Николи!^ бив. пешадиски поднаредник потребан је гарнизону, да се пронађе и стражарно упути. Јован има на себи војничко одело са знаком »2® на нараменицама; — висок је 1*73 лица дугуљастог, бркова црних, пошироких, косе црне, очију црних. Он има неког свог рођака магазаџију, који станује у Пиварској улици, испод коњичке касарне (шиваре), а и код Старог и Новог Мајдана чешће се виђа. Моле се власти да Јована најживље потразке, и на случај проналаска сТражарно уиуте управи гарнизона београдског с позивом на Бр. 2691 или Управи града Београда на бр. 15708. Риста Милошевић, из Дубова побегао је 8.о. м. из притвора начелника среза топличког, он је окривљен за крађу стоке; има му 45 год., раста средњег, у опште плав, бркова жутих, већих, и ретких, брије се. Од одела има панталоне и блузу од жућкаста сукна, на ногама опанке, а на глави шубару. Начелник среза тонличког моли све власти да Ристу по-

траже и упуте њему с позивом на бр. 6172, или Управи града Београда на бр. 16087. Радул Фируловик Бурса и Стан Анђеловић, тежаци из Табаковца, у срезу крајинском, округа крајинског окривљени су због разбојништва над Николом Маврићем, тежаком из Црнајке, које су извршили у друштву са другима. Кад их је среска власт по том делу кривице позвала, они су с места напустили куће своје и утекли у шуму, где се сада крију по појатама и другим местима. ГТошто се они одметиули испод власти и земаљских закона у намери, да за себе живе и казнима дела чине, — начелство округа крајинског, на основу свог решења од данашњег Бр.-4951, позива номенутог Радула и Стана, да се у ■року од иетнаест дана, од кад је овај оглас објављен у „Српским Новипама" предаду најближој државној полицијској власти, иначе ће их по истеку тога рока, према чл. 3. закона о хватању и утамањивању хајдука, огласити за хајдуке, п онда ће свакоме слободно бити убити их. Лични опис Радулов: има 55 година, средњег раста, развијен, дежмекаст, лица широког, од богиња рошав, у опште плав, очију жутих, бркова жутих пуних, обријан, обрва густих растрешених, косе проседе, на темену ћелав, говори српски и румунски, али врло теиаво. Од одела има црн гуњ и чакшире, на глави велику шубару, а на ногама опанке и обојке; Станов: има му 30 година, средњег раста, плавих очију, танак, сувоњав, у оиште плав, бркова и браде врло мале и ретке, скоро ћосав, носа танког, кукастог. Од одела има сељачку кошуљу и гаће, на глави велику шубару а на ногама опанке и обојке.

ТРАЖИ 0 Е Ђорђе Васикић трг. из Београда, приликом путовања нишким возом за Београд 19. пр. мца, изгубио је у купеу вагона II. кл. 1.100. дин. у српским новчаницама и једну меницу од 4.500. дин., на којој је акцептант Алекса Мијалковић трг. из Крагујевца, а трасант Коста Петковић, трг. из Крагујевца. Управа града Београда препоручује полиц. властима, да ако се у чијем кругу нађе меница, њој да се пошље с позивом на Бр. 15565, или кварту савамалском на бр. 4331. . . ^41»» . КРЕТАЊЕ И ЛИЧНИ ОДНОСИ П0ЛИЦ. ЧИН0ВНИКА Г. Риота. Бадемлић, државни саветник, разрешен је од вршеља дужиости унравника града Београда, и отпутовао је на осуотво у иностранство. Г. Лаза Карамарковић, начелник окр. у пензији, постављен је за инсиектора министарсгва унутраш. дела. Г. Божа Маршићании, начелник округа моравског и сарадник нашега листа, постављен је Указом Његовог Величанства Крал>а за управника града Београда. Г. Станшиа Новаковић, окр. начелник у пензијп, постављен је за начелника окр. моравског. Г. Андра Пвтровић, члан суда оиштине београдске, поставл.ен је за начелннка округа нишког. ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ и 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Ми смо у прошлом броју јавили нашим читаоцима да ћемо дати I 6 ов. м. два броја уједно, али, услед промене владе и наименовања новог миниотра полиције, иисмо то могли учинити, јер смо се позабавили око тражења и израде љегове слике. Око тога смо не само пропустили да на време издамо лист, већ смо одложили да дупли број издамо други пут.

Молимо среске начелиике, који нам још нису послали претплату да је у најкраћем року ношал>у.

Још само неколико повереника нису нам послали обрачун за. овогодишњи календар (( Полицајац >;| . Молимо их да у најкраћем року сврше те обрачуне и да нас не изазивају на излишну нрепиоку.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕЛЕФОН БР. 296.