Policijski glasnik

176

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 22

Непознати ЛОПОВИ, ноћу у очи 1 -ог текућег месеца извршили су на опасан начин крађу Мити Николићу из Равног дела (у срезу власотиначком) и однели 150 динара у новчаницама и сребру и 40 дуката цесарских; сем овога однели су цриог сукна, платна, ципеле, мушке вунеие чарапе, тканице, вуне и друго. Начелство округа врањског актом бр. 8482 моли све полицијске власти, да лопове и покрађу потраже и да по закону поступе. УБр. 15105. Коста Николић — Гиљаиац, из Врање, Андреја Стојановик , из Црног Врха (у округу пиротском) и Нетар Милосављевић , из Петријева (у округу врањском) , осуђеници нишког казненог завода, побегли су 30 прошлог месеца. Управа нишког казненог завода актом број 1140, моли све полицијске власти, да именоване бегунце потраже и нађене њој под стражом спроведу. Кости је 38 година, високог је стаса, црне косе, црних обрва, жуНкастих очију, бркова црних, дугих. Андри је 35 год., средњег је стаса, косе затворено-плаве, малог чела, жућкастих очију, бркова малих, плавих. Петру је 30 год., високог је стаса, црне косе, црних обрва, плавих очију, сме1;их бркова; на десној му је руци један прст згрчен. Сва тројица опасни су разбојници. Кости, званоме»Гиљанац (< , и Андреји је ово друго бегство. Они су и прошле године бегали, па су наскоро били ухваћени. Да би полицијским оргаиима олакшали тражење, уредништво износи слике: Костину и Петрову. А за Андреју није сада. у могућности да учини. Властима ближе Београду, ако би случајно ови бегунци пали шака, могу их стражарно спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 14626.

Коста

Петар

Жиливоје Николајевић^ из Београда, син неког кочијаша, У ДРУ ШТВ У са Јоцом Белимарковићем познатим коцкаром, извршили су ноћу између 25 и 26 пр. месеца ону крађу на нишкој железничкој станици, о којој смо донели извешће на овом месту у прошлом броју нашег листа. Миливоју је 14—15 година, доста крупан и буцмаст, има младеж на левој мишици. Начелство округа нишког актом бр. 14623 моли све цолицијске власти, да Миливоја потраже и нађена њему спроведу. Јоца се већ налазид притвору. УБр. 14623. МихаЈЛО Митић, тежак из Јагличја (у срезу нишком) осуђен је због горосече на 10 дана затвора и да плати 200 дин. шумском Фонду. Али он је побегао, а пресуда се није могла извршити. Начелство округа нишког актом бр. 8642 моли све полицијске власти, да Михајла потраже и ако га пађу да известе начелство или начелника среза нишког с позивом на бр. 7756. УБр. 14624. Никола Радисављевћ, Димиг. Радисављевић и Ђорђе Димитријевић — Радисављевић, скитачки цигани, оптужени °У С УДУ што С У ноћу између 2 и 3 прошлог месеца из затвореног обора украли Петку М. Цветковићу из Дољевца, 13 комада свиња. Сви се налазе у бегству. Николи је 50 година, црномањаст, средњег раста, сувоњав, има малу браду. Димитрију је 60 година, високог је раста, црномањаст и Ђорђу је 30—35 година, црномањаст и малих бркова. Првостепени прокупачки суд, актом бр. 12068 моли све полицијске власти да

Ииколу, Димитрија и Ђорђа потраже и да их нађене њему спроведу. УБр. 14866. Непознати лопов ноћу између 24 и 25 прошлог месеца украо је Луки Обрадовићу из Праћине (у срезу беличком) кобилу са ждребетом. Кобила је матора 12 година, длаке мркодоратасте, а на леђима има и мало белих длака; жигосана жигом К. А. Ждребе је маторо две године, длаке доратасте, на челу цветасто, брњасто, а у обе задње ноге путасто. Начелство округа моравског актом Бр. 7190 моли све полицијске власти, да лопова и покрађу потраже и да по закону поступе. УБр. 15102. Ненознати лонов 22 прошлог месеца украо је Марији удови Б. Дубљевића из паших Шајића, једног вола маторог 3 године, длаке зелене, средњих рогова. ујаловљен и нежигосан. Начелство округа врањског актом Бр. 8477 моли полицијске власти, да лопова и покрађу потраже и да их по проналаску њему спроведу. УБр. 15104. Сииа Достић; Из Глоговца среза деспотовачког, који се још од прошле године налази у бегству, оптужен је, за извршена разбојништва над Петром Пијаковићем из Ратковића и Василијем Пауновићем из Слатине, која је дела починио у прошлој години са још неким зликовцима. Сима је високог раста, добро развијен, смеђ, очију великих — жутих, носа правилна, уста малих, бркова малих — смеђих, више црних ; обрве су му црне — састављене, браду брије; иначе је смеђе боје, дугих образа, косе смеђе; има му 36 година; предњи су му зуби црни, јер су се почели да кваре, мало је богињав по лицу, што се то добро изближе примећује, говор му је обичан, ход му је правилан, пуши много, пиће не пије, воли женско друштво. Начелник среза беличког актом од 3 ов. м. № 8494 овим путем моли све полицијске власти, да Симу у своме кругу потраже и нађена њему стражарно спроведу, с позивом на горњу нумеру. Никола Арсенијевић, царински стражар који је био са службом у Ритопечкој стражари, побегао је некуда и собом однео државно одело и оружје. Сакат је у левој руци. Родом је из Врбовца (срез прокупачки). Управа грочанске царинарнице актом бр. 385 моли да се нменовани пронађе и њој стражарно упути. УБр. 14898. Војислав Обрадовић; шлосер из Београда, који је ухваћен у скитњи, па био у пригвору начелства округа моравског, побегао је 23. пр. месепа из пригвора. Њему је 21 година. Начелство се актом бр. 7059 обраћа свима полицијским властима, да Војислава проиађу и по закону поступе. УБр. 14492. Милан Николајевић, звани »Црногорче«, извршном пресудом пиротског првостепеног суда од 18 септембра 1900 године бр. 13524, био је осуђеи на две године робије у лаком окову и на плаћање трошкова. Ну он је из притвора судског побегао 28 септембра исте године. Начелство округа пиротског актом бр. 8183/900 моли све нолицијске власти, да Милана потраже и нађена њему спроведу. УБр. 14489.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ и 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Свима оиштиноким пиоарима, који су нам управили питање о гласачном праву при избору посланика и оенатора, јављамо, да ћемо на њихова питања даги обавештења, чим буде готов изборни закон.

У данашњем броју, потерница од начелника среза беличког која се одноои на тражење Оиме Достића из Глоговца, може послужити као пример полицијоким органима који за проналазак криваца шал,у потернице. Није доволзно само казати име и презиме кривчево, јер то никоме не пише на челу. Нотерница начелника среза беличког обухвата опис такав, да човек и нехотице представи оеби слику онога који се тражи. И овако описан кривац, често пута врло се лако може пронаћи и без ФотограФије. Ми ово нарочито иотакоомо ради примера, да полиц. органи у будуће обрате бољу пажњу при опиоу лица за које желе да се брзо пронађу.

Због облачног времена у прошли четвртак и петак, ниоу могле да се израде неке слике које су требале да уђу у овај број.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДР«<ЛВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕ/1ЕФОН БР. 296.