Policijski glasnik

228

НОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 29

тражи начелство окр. ниротског актом Бр. 4879. Владимир има 15 год. омањег је стаса, сувољав, плав у опште. Пронађеног треба спровести поменутом начелству, или управи гр. Београда с позивом на акт. Бр. 19745. Нађен деш. Краљ. повереништво у Земуну јавља: да је 15. ов. м. нађен један човечији леш у старом Дунаву на углу Ратне аде према Козари ади и новој Бајчи. Леш је човека од 40—45 година, око 170 с. м. висока, због врућина леш је у лицу био јако надувен и прешао у трулеж, те се не може описати; косе црне, али поврху опала, која је можда од трулежа ако није био ћелав; браде црне, кратке, пуне и округле; бркова црмих који су већ опадали, очију плавих и избуљених; зуба здравих. Леш је био обучен у кошуљи и гаћама од белог срнског платна по србијанском кроју, на врату је имао белу џепну мараму. Лекарским прегледом константовано је да непознатоме није пасилно живот одузет јер је посве био неповређен. Цени се да је у води био свега 8 дана. Како се према свему мисли да је утопљеник био наш српски грађанин, то Унрара гр. Београда актом Бр. 19610 расписује тражење Фамилије покојникове.

П 0 Т Е Р А Оглашен за хајдука. Решењем начелства округа топличког. од 21 јула ове године Бр. 5688, утврђено је, да је се Петар НешовиК тежак из Г. Бејаштице среза прокупачког, одметнуо испод власти земаљске у намери, да самовласно живи, и да кажњива дела чини. С тога, а на основу чл. 2. закона о хватању и утамањивању хајдука, начелство округа топличког иозива одметнутог Петра Нешовића, да се до 10. августа о. год. — пријави најближој полицијској власти која ће га упутити Начелнику среза прокупачког. Ако се у одређеном року не пријави ма којој полицијској власти. Начелство ће Петра но чл. 3. поменутог закона огласитп за хајдука. Петар је: стар око 40 година, уопште плав, бркова малих ретких, брија се, ћопав у леву ногу и рамље, јер му је иста нога краћа од десне, раста средњег; од одела на себи има: кошуљу и гаће од тежињавог платна, копоран без рукава од црног сукпа, на глави шајкачу плаво затворене боје, на иогама опанке. Бр. 5688. Од начелсгва окр. топличког 12 јула 1901 год. У Прокупљу. ЧоОрђе Николик коцкар из Смедерева који је осуђен на 5 година загвора, 21. ов. м. у вече, побегао је из ггритвора ћупријског првостепеног суда. Ђорђе је средњег раста, сув, снажан, у лицу црн, очију жмиравих, кратке брадице, лева му рука при покрету дркти и на истој има жиг 1882, звезде, месеца и птнце, а на левој бутини жиг турске сабље. Ђорђе је врло опасан зликовац а побегао је бос, гологлав, у гађама и кошуљи. — Начелство окр. моравског актом од 22. о. м. Бр. 9089 моли све полиц. власти да Ђорђа живо пограже у своме кругу и њему стражарно спроведу. УБр. 19503. Неноинатн лонов^ ноћу између 21 и 22 или између 22 и 23 ов. м. насилно је отворио кујну и собу г. Франсоа Жозер г. Пигаж, секретара министарсгва иностраних дела и Народне Банке, са станом у улици „Краљ. Наталије" бр. 98, и украо следеКе ствари: 7 чаршава креветских, 3 кушуље женске, 3 беле рекле женске, 3 спаваће мушке кошуље, 3 данске мушке кошуље, 6 нешкира, 6 салФета и 4 мушких гаћа. Ове покрађене ствари но изјави огптећеног вреде 100 дин. — Управа града Београда расписује трзжеље лоиова и покрађе, који ако се пронађе, да јој се стражарно спроведе с позивом на њен акт под бр. 19.532. Љубомир Вуловић, б. искушпиик манастира успенског у срезу бољевачком, округу тимочком, украо је старешини манастира 20 динара и једног коња иа побегао. Он има 18 год., средњег је стаса, округла лица, косе и очију црних, носа кукаста, у оделу је цивилном. Начелник среза бољевачког депешом бр. 7587 од 27 тек. мсца моли све полицијске власти за Љубомирово трашење. Акт управе града Београда бр. 19790. Радисав Перлановић, из Сопића окр. крагујевачког, осуђеник београдског казненог завода, — 26. ов. мес. побегао је са осуде из Топчидера. Радисаву је 19. год., средњег је стаса. у опште црномањаст. Он је као малолетан осуђен због убиства на 8 година робије без окова, која му је казна помиловањем

сведена на 4 године. Од ове казне до дана бегства издржао је 3 године 7 месеци и 8 дана, а има још да издржи само 4 месеца и 22 дана. Управа београд. казненог завода, моли све полиц. власти да бегунца пронађу и стражарпо га упуте. УБр. 19652. Марко Савић родом из Босне и Сава Жиленковић из Крепољина окр. пожаревачког, осуђеници београд. казненог завода, побегли су са осуде 23 ов мес. и то: Марко из Добричева, а Сава из Љубичева где су били на раду. — Марку је 24 год. средњег раста, у опште смеђ; имао је на себи робијашко одело и лак оков. Сава је малолетан, око 19 год. (без личног описа). Управа београд. казненог завода моли све полиц. власти да ове осуђепике иотраже и нађене њој спроведу с позивом на Бр. 3156 (УБр. 18787 и 19608). Погато су нам све ове потере дате тек при закључку листа нпсмо имали времена да им слике израдимо. Ако се до идућег броја не пронађу, ми ће мо им слике изнети. Герхард Иерлиндеи^ бив. управник једне Фабрике у Оберхаузену (Немачкој), извргаив масу превара, ФалсиФиката, па најзад и лажио банкроство, побегао је ире неколико дана из места становања. Он има 41 год., стаса је омалена,косе затвореноплаве, чела обична, обрва правих,очију сивих,носа и уста обичних, лица округла, браде плаве, бркова густих и плавих. Нарочиту пажњу треба обратити на његов промукао говор, тром ход, кратковидост, Фаличне зубе и ожиљак на левој страни врата, као и између средњег и показног прста десне руке. Герхард има код себезагранични пасош који му је издат 12 јула 1901 г. у Оберхаузену, а од језика говори: немачки, Француски и холандски (последња два доста лоше). На молбу овд. немачког консулата, управа града Бзограда актом својим Бр. 19201, позива све полиц. власти у унутрашпости Србије да на бегунца Герхарда обрате најстрожу пажњу, а у случају проналаска да је о томе одмах известе. О затварању Герхардовом постоји решење истражног судије у Дуисбургу од 30 тек. месеца (по новом) Бр. 593. Истим решењем нредвиђена је и награда од 5000 марака ономе ко ухвати овог бегунца. ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ и 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Одликовани : Љегоио Пеличанство Крал, 2 3 ов. и. благоволео је оддиковати : Орденом Таковеког Крста II отснена (са звоздом) г. Возку К. Маршићанина управника града Београда; орденом Таковоког Крста Ш степена г. Милутина Иоповића, начелн. министарства унутрашљих дела; IV стенена: г. г. Сниру Ноиовића, оекрет. мин. ун. дела, Влад. Недића и Теофила Максимовића, чдааове управе гр. Београда; V стеиена: Милана Вукићевића члана управе и Уроша Грабовца ср. начелника, а Орденом Св. Саве V. отепена: г. Душана Ђ. Алимпића шаФа кривич. одељ. управе гр. Београда и сарадника нашега лиота. Честитамо. С Ј. М писару општине Р На ваше питање од 2 2. јуна ове године одговорићемо вам онда, кад нам саопштите и разлоге оа којих је поништена пресуда општинског суда.

Због нагомиланог матернјала а да би изнели у једаннут целокуини опис Кра/ја у Нишу која заузима велики простор, ми смо поред осталог материјала спремљеног за овај број, изоставили и свршетак „Бедне Ане".

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕЛЕФОН БР- 296.