Policijski glasnik

284 ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

вор због више злочтшотва. Они су у беготву, па с тога поменути срески начелник моли све иолициске власти, да их у својим домашајима најживље потраже и у елучају проналаска, њему под јаком отражом спроведу. Станислав има 32 год., висок је, крунан, црномањаст, на челу, више ока, има белегу од убоја. Марко има 3 0 година, средњег је отаса, дежмекаот, у лицу црвен, браде и бркова плавих. Акт управе гр. Београда Бр. 24305. Никодије Кода-ЈИикиК, из Д. Видова, окр. моравског, Илија ЦуприК-Куиљић из Бигренцце ср. параћинског и Јован Ђорђевић, из Нодгорца ор. бољевачког, бив. осуђеници београд. казненог завода, а оада одметнути зликовци,

решењем начел. окр. моравоког од 21. пр. м. № 10.067 позвати на предају, (187 бр. Срп. оких Новина) али они се нису ни до данас јавили власти. С тога пачелство окр. моравског, решењем од 10. ов. м. № 1 1.053, а на оонову чл. 3. закона о хватању и утамањикању хајдука, оглашава их за хајдуке и објавл^ује, да је свакоме олободно убити их.

Никодије (сл. бр. 87 6) средњег је раста, дежмекаст, грбушат, кад говори глас му је промукао и кркљав. Илија (сл. бр. 85 4) мало је већи од Никодија, црних је очију, бркова мањих, носи и брадицу. Јован (сл. бр. 4 72) виоок }е као и Илија, црних очију, мањих бркова. Свима је око 35 година.

Од одела носе чакшире и гуњеве од сукна, и нове астраганске шубаре, а по потреби ме-

ВРОЈ 36 Т Р А Ж И С Е Ђоку, сина Илије Банковића, машиншлосера из Ниша, који је одбегао од својих родитеља, тражи начелотво округа нишког актом Бр. 14622. Одбегли Ђока има 12 година, стаса је повисоког, пун, очију плавих, косе кестењаве, у оделу је матроском, боје жућкасте. Нронађеног греба спровести иачелству нишком, или управи града Београда с иозивом на акт Бр. 24137. Јована ВучковиКа, грговачког помоћника, родом из Босне, окривљеног за онасну крађу, тражи кварт врачарски управи града Београда актом својим од 10. тек. мца Бр. 12352. Иронађеног треба стражарно опровести поменутом кварту, или самој управи с позивом на акт Бр. 234 12.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ

њају га и ноое влашко оа великим шубарама. Од оружја имају магацинке са 7 пука, а 11икодије и револвер, сат са ланцем и на прсима неке беле ордене. Манча ГагиЦ родом из села Росомаче, среза нишавског, решењем пиротског првостепеног суда стављен је под оуд и у притвор због опасне крађе. Манча, који је у бегству, има 33 год., оредњег је стаса, црномањаот, прооед, бркова смеђих, има зелене очи и ретке зубе. Поменути суд актом својим од 24. пр. мца Бр. 8260, моли све полициске влаоти за тражење овог крадљивца кога, у случају проналаска, треба стражарно опровеоти иотом оуду, или управи града Београда с позивом на акт Бр. 23 624. Сима Достић, из Глоговца, среза деспотовачког, округа моравског, Љубомир Милорадовић џз Пругова, среза пожаревачког и Владнмир Милосављевић из Каменова, среза млавског округа пожаревачког, решењем начелства округа моравског од 10. тек. мца Бр. 1 1 056, оглашени оу за хајдуке. Сима има око 36 година, високог је раота, добро развијен, очију неликих и жутих, уота малих, бркова малих и смеђих, обрва црних и саотављених, образа дугих, предњи су му зуби црни, у лицу је по мало богиљав. Од одела има на себи уске чакшире и гуњ од жутог шајка, на глави црну шубару а на ногама црвене опанке и шареле вунене чарапе. Љубомир има 30 год., средњег је раста, добро развијен, смеђ, очију буљавих, бркова омеђих и при врху заковрчених, браду брија, зуби оу му здрави и бели, говори крупно. Од одела има: антерију од оурог шајка, узане чакшире оа великим гајтанима и јелек од истог шајка, на ногама црвене опанке и шарене ча рапе а на глави астраганску шубару. Владимир има 31—32 год., средњег је стаса, широких плећа и прсију, очију малих и омеђих, обрва великих и саотављених, лица округла и по мало богињава, зуби су му крупни и здрави, а ход тром. Одевен је у одело од сивог, народног оукна а на глави има отари, штоФани шешир мрке боје. Начелотво округа моравоког депегаом од 10. тек. мца мо.ш све ио.шч\ао«.е влаоти да похватају или побију ове зликовце. Акт управе града Београда Бр. 24 1 99.

X Анка кћи Милована Батавељића, из Д. Грбипа, у окр. крагујевачком, 3. ов. мео. обесила се у башти иопод куће. По извегатају начелника среза беличког од 7. овог мео. Павле Радовановић — Пољаковић из Ратковића, судски притвореник, који је на смрт осуђен, исекао је оков, обио апсану и нобегао. Стражари то одмах примете и даду ое за њим у потеру. Један жандарм стигао га код воденице Раденковића, позвао га на предају, па кад се овај није хтео предати, убио га је. Леш је пренет у јагодинску болницу и секциран. — Обрад Милијић из Радобуђе, у округу ужичком, ноћу између 3 — 4 о. м. убио је Миленка Стојадиновића онд. из освете и због љубавног односа убијеног са Катом снахом Обрадовом. Обрад је у рукама влаоти и дело нризнао.

ИСПРАВКА У ирошлом 34 и 35 броју, Полиц. Гласника погрешком слагача и неиажњом коректора, поткрале су се грешке: које местимице кваре смисао. Грешке су ове: На стр. 265 у рубрици, „}Киве слике" у 3-ем реду озго стоји (( раг4гои8 рог1ез # , а треба арогкгаПв рагЈез" ; у 8-ом реду исге ствари у меото „проналазе ту одлучност", треба (( проиалазе ту личност 8 ; у 13. релу оздо место (( није ни онде", а треба да је а није ли онда". На стр. 266. у првом ступцу, у 43 реду озго у место ((Изрози" греба „израз" а у место (( што оу такови" треба (( што је такав". У завршетку чланкг (( Живе олике" у меото: «и ово не би било сасвим тачно и иотнуно било би" треба читати: (( и ако не би био саовим тачан и потпун". На отр. 270 у 2. реду оздо у меото (( где некада није остао" треба да сгоји „гди никада није био", а у 5 реду оздо у меото: пугонуо у завештање" треба: а утонуо у незнање". У 2. ступцу 270. отр. у 4. реду озго, у меото речи: «које погоди" треба (( које походи". У 26. реду оздо, у меото : «Тамо он у з&твору очек.ује" треба-. „'Гамо у затвору, очекује он" и т. д. Моле се чигаоци да ове грешке иснраве.

Садржај: I. Службени део : 1) Указ о сазиву Народнога Нредставништва за 1901 г. II. Стручни и научни део: 1) Лондонска егзекутивна полиција, од М. II. Јов. III. Поучно забавни део: 1) Ћелија бр. 1. 2) Историја једног злочина у преводу од Д. 'Б. Алимпића, 3) Ко је убица, криминална прича од А. Белоа у преводу од Ј. Угричића. IV. Поуке и обавештења: V. Службене објаве: 1) Из полициског албума, 2) Потере, 3) Тражи се, 4) Криминалне белешке. 5) Иоправке.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОЛГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕЛЕФОН БР- 296.