Policijski glasnik

308

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРО.1 39

узду са ђемом. Кварт врачароки управе града Београда актом Бр. 1 4.458, моли ове полициске влаоти за тражење лопова и покрађе. Акт управе града Београда бр. 26.377. Јован Нешковић, родом из Београда, који је у последње време служио код г. Драгутина Матковића, посредника из Крагујевца, ноћу између 3 0. прошлог и 1. тек. месеца украо је и однео своме гооподару: 150 динара у новцу и 1 никлени сат са 2 заклопца. Он има 28 год., високог је стаса, дугих образа, очију плавих, бркова танких, у опште је плав. Начелство округа крагујевачког депешом Бр. 15.386 моли за тражење овог крадљивца, који се, у случају проналаока, може опровести и управи града Београда с позивом на акт Бр. 1 5.3 86. Живојин Јинковнћ, бив. калФа код Владимира Атанацковића, кројача из Паланке, извршио је, ноћу између 16—17 пр. месеца, крађу отвари овоме гооподару и побегао. Живојин има 2 0 година, оредњег је стаса, у опште је плав. Начелник среза јасеничког, округа смедеревског актом својим од 25. пр. месеца бр. 160 60. моли за тражење овога крадљивца, кога у олучају проналаска, треба стражарно спровеоти, или њему, или управи града Београда с позивом на акт бр. 26.095. Панта Иваповић, скитница, из Манића пресудом суда општине бељаноке од 7. јула т. г. № 1 338. ооуђен је на 6 дана затвора и 4 меоеца полицијског надзора за дело кривице § 391. кривич. зак. за учињену просту крађу опанака Милану Љубинковићу мех. из Бељина. Казну од 6 дана затвора издржао је, а полицијоки надзор није, већ побегао незнано где. Пошто је посве покварен човек, одан свима могућим пороцима, а највише крађи, јер је већ једном био на робији за крађу, и село Манић осуђено је, да његове кривичне трошкове плати, што је и учинило. Ношто је Панта одан на такове нороке, и да не би још какову већу крађу учинио, то начелник среза космајског актом од 23. пр. м. Бр. 13022, моли све полицијске власти да га у кругу своме потраже и пронађена њему стражарно да га спроведу о позивом на горњи број акта. Стојан Нетровић из Травника, у Босни, 24. пр. мео., ухваћен је без путне исправе на Власини, среза маоуричког, и кад га је начелник ср. маоуричког спроводио начелотву врањском, од општине до општине, он је, ноћу између 2 7. и 28. ов. мео. утекао из затвора општине прибојске, среза пољаничког. Стојану је 30 година, стаса је виооког, коое црне, очију црних, на домалом прсту деоне руке нокат му је препуко. Од одела имао је на себи : капут и панталоре од штоФа, али подерано, на главн Фес, а на ногама опанке. Начелство окр. врањског актом од 30. пр. м. Бр. 14112, овим путем моли све полицијске влаоти, да Стојана потраже и нађена њему отражарно спроведу с позивом на горњи број акта. Ноћу, између 30. прошдог и 1. овог месеца непознато лице увукло се у стан Лазара ЛазаровиЦ трговца из Ваљева, и из једног ормана украо и однео: 1 златан сат са подузким злат-

ним ланцем, 1 велики дијамантски прстен на коме Фали 1 камен, 1 прстен бри.шјантски, 1 дукат и један гголунаполеон. Горњи капак украденог сата мало је улупљен, а на другом капку изнутра, има женока слика. Начелотво округа депешом Бр. 14747, моли за најживље тражење крадљивца и покрађе. Акт управе града Београда Бр. 265 3 9. Станоје Вогданови!! звани (1 Црца 0 за кога је у 28 броју Полиц. Гласника на страни 220 (ове год.) распиоата потерница, још није пронађен, међутим сазнаје се да редовно посећује

вашаре по Србији. Њему је око 4 0 година, средњег је стаса, у лицу црн, нема предњих горњих зуба. Станоје је врло онасан зликовац, насртљив и дрзак; био је осуђиван на 2 0 год. робије и тек што је пуштен оа ове, понова је отпочео да врши злочина дела. Иронађеног треба под јаком стражом спровести пачелнику ср. јаоеничког округа крагујевачког (у Аранђеловцу) из чијег је притвора и побегао. Светозар Љубојевић, из Качера, среза златиборског, решењем среске власти стављен је нод иотрагу и у притвор због крађе. Он има 20 год., малога је раста, косе смеђе, очију буљавих, ћосав је; у оделу је народном. Начелство округа ужичког актом бр. 1 1.239 моли за тражење овог крадљивца. Управе града Београда акт Бр. 26.485. Ноћу, између 4 — 5. пр. месеца покрађено је 5 коња — кобила — Мратинка Станковића, Живка Милошевића и Милоја Лазића из Влашке и то : Мратинку, један коњ, длаке мрке, жиг В-7, стар 10 год., и једна кобила, длаке доратасте, стара две год. Живку, једна кобила, длаке доратасте, жиг В-7, на трбуху има малу рану, отара 10 год. Милоју, једна кобида, длаке затворено алатасте, жиг Т-7, и један коњ, ддаке мрке — вранац — без белега, стар 2 год. Начелник ор. космајског, актом Бр. 11750 доотавио је овај случај и моли све полицијске вдасти у земљи, да лопове живо потраже и нађене са покрађом њему стажарно упуте.

ТРАЖИ СЕ Душана Костића, кадФу пинтерског, родом из Власотинаца, који је у посдедње време радио у Чачку и Мионици, па га је од пре 7 месеци изненада неотадо, на молбу његовог брата Димитрија тражи начелпик среза власотиначког актом Бр. 1 1.460. Душан има 18 год., високог је стаса, очију плавих, косе и обрва омеђих. Умољава ое оваки онај, ко о њему буде ма шта знао, да то достави поменутом среском начелнику. Нерсиду, кћер Љубомира Ђорђевнћа, земл,оделца из Бровића, среза посавоког, округа ваљевског, које је неотало од куће ноћу између 15 —16 пр. месеца, тражи начелник поменутог среза актом Бр. 7997. Персида има 18 год.; у опште је црномањаста. Сумња ое, да не буде одбегда оа Драгутином Влајковићем, земљод. из Пирошена, иотог среза, кога је такође нестало од куће, и који има 2 9 год. а при том је средњег стаса, округдих образа, кратких, гуотих бркова; у оделу је сукненом. Акт управе града Београда Бр. 26.371. 'Гијану, кћер Игњата Милијановића, земљоделца из села Петнице, среза трнавског, округа рудничког, која је била лечена у бодници за душевне болести па из ове побегла 3 1. прошлог месеца, тражи управа поменуте болнице актом својим Бр. 1713. Тијана има 20 год., средњег је раота, црномањаста, добро урањепа. Пронађену треба спровести поменутој болници, или управи гр. Београда с позивом на акт Бр. 26601.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ X Таса Недељковић из Иотока ср. прокупачког окр. топличког извршио је над собом оамоубиотво из пушке капиодаре 6. ов. мес. око 2' сата по подне. Узрок је непознат. = Прома извештају нтва. окр. топличког од 12. ов. мес. № 20910. Тога је дана нађен заклан Петар Бешевић из Мачковца, на њиви Косте Живића из Леиељевца, ср. косаничког, за убицом се трага. Начедство округа тимочког извешћем од 7. ов. мес. № 926 1. јавља: да је 6. овог месеца пре подне, у седу Боговипи, среза бољевачког, погинуо Паун Длбок, општински служитељ, од непознатих зликоваца. За убицама се живо трага. | | Према извештају начедника окр. крагујевачког, од 18. ов. мес. № 1792 Павде Пантелић, из Црног Каља, нађен је мртав 17. ов. мес. у њиви Васе Мијатовића ондашњег. Убијен је коцем. Убица је за сад непознат и за њим ое живо трага.

Садржај : I. Стручни и научни део: 1) Кретање казними деда у престоници, од Д. 'Б. Алимпића; 2) Иред Гиљотином, од Ивана Тургењева; 3) Извршење смртне казне у Америци. II. Поучно забавни део : 1) Кобна љубав ; — Шеппе Ке11е1; — 2) Ко је убица, криминална прича од А. Белоа у преводу од Ј. Угричића. III. Поуке и обавештења. IV. Службене објаве: 1) Потере; 2) Тражи се; 3) Криминадне бедешке.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕЛЕФОН БР- 296.