Policijski glasnik

388

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 49

№ 6382., која је извршном поотала, ооудио је М... на повраћај заузетог земљишта и плаћање трошкова. После тога М... М... тужбом овојом од 19. Августа тек. год. оптужио је опет Н... Р... наводећи, да му је Н... заузео извесно земљшпте, а за. доказ позвао со је и на тапију коју је оуду на увиђај поднео, а коју је доцније нашао, т. ј. по свршеном спору по ранијој тужби Н. По овој тужби М... суд општински, у лицу свога кметов. помоћника, изишао је на лице места па је нашао: да је заиста тужени Н.... заузео старо земљиште за које га тужи М.... Н... пак, у одговору своме, брани се, да је пресудом истог суда Бр. 6.382. стекао право на спорно земљиште, и, да је истом пресудом М... тапија изгубила силу важности. Сад нас овај пиоар моли за објаснење: како се у овом случају има поступити те да ствар буде нравилно по закону расправљена? На ово питањо ми му радо дајемо следеће објаспење: У иарници Н... Р... трг. са М... М... оба из Г... на првом меоту потребно је сазнати: ко има право својине на оспорено земљиште. По првој тужби Н... а према вештачком увиђају нађено је: да има заузећа од отране туженог М... који се у одбрану позивао на тапију, али је није могао наћи, јер вели да ју је изгубио, и по томе, према дотле поднетим доказима суд је правилно урадио, што је осудио М... Но, како је М... доцније нашао тапију, као исправну на коју ое у првој парници позивао, али није могао наћи, приликом извиђаја и суђења по тужби Н... суд је требао за ово да упути М... да тражи код оуда поновљење парнице по праву које му даје тачка 12. и 2, став тачке 13. §. 426. грађ. пост. ако није протекло 6 недеља од дана, кад је парничар за ове доказе дознао, и за три године од времена извршне преоуде по првој парници, па кад суд донесе своје решење, да има места поновљењу парнице, онда да узме парницу у суђење и другу пресуду донесе, и, према томе, кад М.... донесе нове доказе, прва пресуда под Бр. 6382. не може имати своје правне вреднооти и не може послужити Н.... као доказ о својини оспореног земљишта, кад је М... доцније благовремено доказао право својине тапијом. Дакле прече је право својине ове земље, М.., по тапији, него Н.... по пресуди, пошто је горњим законским прописом дозвољено парницу понављати, кад се докаже оно што се у прописима овога § излаже, и, према томе, треба у конкретном случају овако поступити СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Иван Васић, спекулант из Сопота, ноћу између 5. и 6. тек. месеца измамио је на варљив начин, од г. Илије Анђелковића, пенсионера

један златан сахат у вредности 152 дин. и 8 дин, готовог новца, па побегао. Он је средњег стаса, смеђ, ћосав, у оделу је сукненом. За варалицом Ипаном паређује се живо трагање. Иронађеног треба стражарно спровести кварту оавамалском с позивом на акт Вр. 9.5 5 6, или управи гр. Београда с позииом на акт Бр. 33.857. Милосав Луковић , осуђеник београдског казненог завода, родом из Рогојевца окр. крагујевчког, стар 18 год., стаса виооког у опште црномањаст. Побегао је са рада из топчидерске економије 9. ов. м-ца. За одбеглим осуђеником наређује се живо тражење. Пронађеног треба спровести поменутом заводу о позивом на акт Л» 5.504, или управи града Београда с позивом на акт № 33 690. Ђор1»е Ивановић, родом из Д. Ковиље у А.-Угарској, а бив. слуга из Вел. Моштанице окр. београдског, решењем првостепеног суда округа београдоког од 5. Децембра тек. год. јУ« 31.422 стављен је под суд но из слободе да се брани, зато, што је 4. Јула тек. године напао у друштву са Грујицом Остојићем, из Вел. М.оштанице на Димитрија Петровића слугу из Вел. Моштанице и тукли га те му нанели тешку повреду тела. Па како начелник среза посавског кривца Ђорђа нпје могао спровести суду, јер је одмах по извршеном делу побегао, — по чувењу —■ у Аустро-Угарску, и како је врло могућно да се кривац ипак налази у Србији или ако се налази и ван Србије, да ће прву згодну прилику улучити и у Србију се вратити, — то првостепени суд београдског окр. актом од 7. ов. м. Бр. 21.422 моли све власти у земљи да у своме кругу потражч Ђорђа и на олучај проналаска да га сгражарно упуте начелнику среза посавског окр. београдоког с позивом на овај Раопис. Панта КрстиЦ бив. момак код Панте Милошевића, касапина из Паланке, извршио је 1 1. тек. месеца у вече две опасне крађе у Паланци и том приликом украо и однео: 400 динара у новчаницама од по 10 дин., 2 наполеона у злату и 1 ЈЈ. Крадљивац Панта има 2 3 год., средњег је стаса, косе смеђе, очију граорастих, бркова малих, омеђих, уота умерених; у оделу је сукненом. Начелник ореза јасеничког, окр. смедеревског актом Бр. 20.64 1 моли све полиц. власти, да Панту у својим домашајима најживље потраже па у случају проналаска њему отра жарно спроведу. Акт управе града Београда Бр. 34.117.

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА Иван Кришан — Кришанин — РиетиЦ родом из Мађарске, решењем кварта варошког управе града Веограда од 10. текућег месеца Вр. 12.68 8, ставл,ен је под кривичну истрагу, прнтвор и оков због 2 5 које проотих а које опасних крађа, извршених махом овде у Београду. Досадањим иолеђењем утврђено је : да је Иван до г. 1895. живео у Гроцкој где и сада, сам,

има кућу и нешто мало земље, као и да је у год. 1897. бно осуђен од стране судбеног стога у Панчеву па 3 год. затвора због крађе. Иошто је данао вероватно да је Иван, сем крађа због којих одговора, извршио још нека казнима дела у Србији, п како он врло вешто прикрива овоју индентичност, то кварт варошки моли све полицијске влаоти, као и приватна лица која о њему буду ма што знала да му то што пре доставе. У том циљу ми износимо и ову слику Иванову, који има 31 год. а средњег је раста, бркова дугачких и смеђих, очију плавих, косе и обрва смеђих; средњи прст десне руке пресечен му је и одебљао, а о обе стране чела ћелав је. Акт управе гр. Београда Бр. 3 3.212.

КЊИЖЕВНОСТ Изашла је из штампе и већ се растура књига: (| 0 кретању чиновниког удовичког фонда" , ио званичним документима извео и сложио г. Свет. А. Буђевац, чиновник Управе Фондсва. Књига има 33 стране текота а седам таблица. Корисна је за сваког нашег чиновника, зато, што, је обухватила преглед кретање Фонда за 57 година, а то је од почетка. Ми је топло препоручујемо. Може се добити код писца г. Буђевца и код свију окр. благајника у земл^и. Цена 80 пара динар.

Садржај : I. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) Неколико напомена, о организацији општин. власти с обзиром на начело самоуправе; 2) Изналажење трагова и њихова идентиФикација; 3) Организација санитетске полиције у немачкој; 4) Жена под ис. трагом. — II. Поучно забавни део: 1) Лондон ноћу. — III. Поуке и обавештења. — IV. Службене објаве: 1) Потере; 2) Из полицијоког албума; 3) Књижевност.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕЛНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕЛЕФОН БР- 296.