Policijski glasnik

В1>0Ј 46

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 35б

других научника који су се, после Дишатела, занимали овим питањем, само што ни један од њих није довољно објаснио њен узрок. Сви су они, више или мање, тврдили, даједини узрок овој неподобносги лежи у врло честој употреби и оболењу сексуалних органа. Тек у последње време, а услед многобројних посматрања вршених у овоме правцу, дошло се до сазнања, да поменуте узроке ваља тражиги не само у физичкој већ и у моралној сФери проститутки. Данасје веК утврђена ствар, да главниузроци неподобности проститутки за рађање леже: а, У аномалијама сексуалних органа, б, и оболењу од сифилиса, в, » злоуаотреби алкохола, и г, » оскудици стваралачке моћи. Аномалије сексуалних органа огледају се најбоље у менструацији. Подаци, које смо у овоме циљу и прикупили код наших 150 проститутка, показали су да је менструација код проститутки отпочињала, и то:

11

год.

код 20°/ о

прост

12

))

» 14 »

»

13

))

,, 14-66

»

14

»

„ 15-33

))

15

»

» 19-33

»

16

»

» 20-66

»

17

»

„ 8'66

))

18

))

» 3*33

»

20

»

» 29-00

))

Код сеоских раденица, пак, није било ни једне код које је менструација отпочињала у 11 год. Тек у добу: од 12 година било их је 20°/ о 1Ч 9 10 )) )) )) » ^ )) 14 » » » » 6 » 15 )> » » » 24 » 16 )> » „ »37» 17 » » „ ,, 16 » и 18 » » » » 3 » Иоред овога, међу сеоским раденицама налазило се њих 10°/ о код којих се менструација није јавила у добу између 16 до 18 год. Још нешто: Међу проституткама налазе се њих 45-99°/ 0 код којих се менструација јавља у добу између 11 —15 год., док међу сеоским раденицама у овом добу старости, овај број не износи више од 10°/ о . Почињући од 15 год., ова размера постаје обратпо, јер док доба пубертета између 15 —17 год., код сеоских раденица износи 77°/ 0 , дотле оно код проститутки у истом времену не прелази 30°/ о . Стоји дакле Факт, да менсгруација код проститутки почиње знатно раније или знатно доцније но код удатих жена, из чега, опет, излази: да мора биги неке разлнке између сексуалних органа једних и других. Сем менструације, аномалије сексуалних органа код проститутки показивале су се још и у прераном вршењу полних односа. Међу проституткама, које смо посматрали. ово обављање полних одпоса почињало је: У добу од 9 год. код 1 простит. » » »10 » » 1 » » » »11» » »

У добу од

12

год. код

4

простит

» » »

13

» »

12

»

» » »

14

» »

14

»

)) » »

15

» »

33

»

» » »

16

» »

36

»

» )) )>

17

» »

26

»

» » »

18

» »

12

»

» )) »

19

» »

9

» и

» » »

21

» »

2

»

Као што се види прост. (од њих 150)

из ових циФара, 6? отпочеле су вршити полне односе у добу испод 16 год., док код сеоских раденица није било ни једне која је ове односе упражњавала пре 18 год. Неоспорна је ствар, да ово прерано одавање полним односима, које је у противности са природним законима, мора у велико утицати на плодност код проститутки. Други узрок неподобностм за рађање код проститутки јесте, као шго смо већ казали, оболење од сиФилиса.' Међу проституткама, које омо посматрали, ми смо нашли њих 92 (од 150) које беху заражене сифилисом , а познат је већ Факт, да сифилистичне женске побацују или рађају мртву децу или, у најбољем случају, рађају децу која умиру одмах после рађања. Злоупотреба алкохола, која дегенерише сексуалне органе, има. у погледу порођаја, исто дјејство као и сифилис. Чувени Д-р Ленц изражаво се овако иоводом штетног дјејства алкохола на рађање у опште: — Злоуа^треба алкохола ремети правилан ток менструалних функција, умањује илодност и ароизводи лажне аорођаје. Ну, најглавнији узрок неподобности проститутки за рађање, а тиме уједно и узрок изумирању њихове расе, састоји се у недовољности — оскудици стваралачке моћи — том очитом доказу дегенерације. Треба само посматрати идијоте, кретене, кепеце и осталу недоношчад, па одмах уводим колико је ова стваралачка моћ важап Фактор у одржању расе. Ошдте особине проститутки Ми смо већ једном нагласили —■ у уводу ових редова — да постоји велика сличност међу проституткама свију земаља и свих епоха. Сличност ова, пак, огледа се у њиховим типичким цртама, које им дају нарочити морални изглед, помоћу кога се оне довољно разликују од часних и моралних жена. Проститутка Римљана, по своме моралном изгледу, исто се тако разликовало од римских матрона, као ш го се данашња проститутка разликује од часних жена и младих девојака. Довољно је бацити један поглед ока на описе о проституткама римским, које нам пружају Петрон, Теренс и други, па одмах увидеги : да се обичаји данашњих проститутки, као и њихов морални ниво, у основи ништа не разликују од оних из ирошлих времена, и поред свих културних векова који их растављају. Једина је морална Физиономија проститутки, која се мењала према социјалном животу појединих епоха — средини у којој су оне живеле и условима под којима су се налазиле проститутке појединих земаља.

Ну, и поред свега овога, дугим проучавањем човек Ке доћи до закључка, да се све проститутке могу поделиги у 2 категорије према њиховим заједничким особинама и њиховој моралној СФери. У прву групу долазиле би оне проститутке, чије се заједничке особине јављају у ослабљењу интелигенције, док би се друга група одликовала неправилношћу физичког организма. У првом је случају, као што се види, у питању ннтелектуална, морална а у другом Физичка страна ових створења. Обе ове категорије, могу се даље иодизати још на неколико група, о којима ће доцније бити говора. (Наотавиће се)

Врхови претију (Криминадан дога^ај — Бертилоназка)

У једној најживљој и најугледнијој улици Париза извршено је убиство 19. октобра т. г. У тој улици један од чувеиих зубних лекара има свој атеље, а стан његов налази се у удаљенијем крају Париза. Кад је горњег дана у јутру лекар ушао у свој атеље, нашао је у њему свога слугу удављена. Сви ормани беху разваљени и опљачкани, на малој каси могло се одма видети, да су вршени разни покушаји насилног отварања. Од зликовца није било трага. Нико га није видио ни кад је дошао у атеље ни кад је отишао из њега; нико није чуо какву јачу лупњаву, нико не беше у стању да полицији и истражном судији пружи ни најповршније податке, који би могли послужити као полазна тачка за проналазак убице. Лекар је могао само толико рећи, да се његов слуга дружио са неким личностима доста сумњива изгледа. Сем овог исказа полиција за проналазак зликовца није имала никаквих других података на расположењу. Кадгод се у Паризу деси какзо убиство увек на место догађаја доЛази и Бертиљон, директор антропометријског института, злавни проиалазач чувене «Бертолонаже« , помоћу које се, разним опредељеним промером тела једна личност тако тачно описати може, да се међу хиљадама њих може одма пронаћи. И приликом овог убиства Бертиљон је дошао на лице места. Податке о величини свога тела, о боји косе, очију п т. д. зликовац није, по себи се разуме, оотавио на лицу места. Али Бертиљону врло често пође за руком да на лицу догађаја наиђе на иеке податке који му помогну да уђо у тајну самог злочина. —- Тако је било и овом приликом. У атељеу налазио се п један стаклени орман у коме је било разних скупоцених ствари. Тај орман зликовац је отворио на са свим ирост начин; разбио је окна на вратима ормана. Али му тај посао није испао као што треба. Је^ан велики део стакла остао је био у оквиру читав, што је зликовцу јамачно сметало да слободно тури руку у орман и да покупи драгоцености. То је ириморало зликовца да стакло дохвати између палца и кажипрста, па на тај начин, трзањем и климатањем; да га покуша извући из оквира. На том стаклу дакле остали