Policijski glasnik

СТРАНА 228

ПОЛИЦИЈОСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 29

знак убоја од КоВоиЦа, ковава у ове четИри Иоге, стара 3 год. Моле ое све полицијске влас+и, да Љиво Иотраже и лопова и покрађу, и нађене спроведу нач!ел* Среза ражењског, с иозИвоМ на Бр. 6110 УБр; 22688. Јаико — Еветатије — ВасиљеИ, бугарски поДаник, 22 ов. м, рано изјутра побегао је из За*вора наЧел. среза у Прељину, исти је осуђен бугарским судовима на 10 година робије, и требало је да се преда буГарским властима. Јапко има 2 3 год. ; средњег је стаса, образа округло косе смеђе, очију пЛавих, бркова малих; од одела оДнео је на себи: капут И шајкачу од нлаве хохе, копоран од црвог сукна, чакШире од црне чохе, на ногама опапЦИј кад говори меша више бугарске речи и има бугарски акцепат. Моле се сВе полИцијске власти да Јанка живо потраже, и натраг спроведу начел. среза у Ирељину, с иозивом на Бр. 8440, УБр. 22704. Јован — Радован — Спаеов Радови!., Црнограц, стар 3 5 год., средњег раста, смеђих бркова, очију кестељавих, на десној или левој руци има знак крста, — 1 6. јуна ове год. обио је касу и из ње украо 25.000 франака своме газди италијанском банкару Левију Мадлану у Солуну, код кога је био гаваз. После извршене крађе побегао је у Србију а има и пасош на име Јанка Констаптинова.

Скреће се пажња свима полицијским органима на овога ' Јована, кога у случају пропаласка треба одмах ухапсити и саслушати, па га спровести Управи Београда, с позивом па број 22718.

Н А Ђ Е Н 0 19. ир. месеца, у атару општине ћуприске, нађен је један коњски ам, који ое и данас налвзи код номенуте општине. Ам је полован, дешњак, на њему су све пређице и кључеви, оп-

сењени — бели. — Моле се све полицијске власти, да сопственика живо потраже и вађеног упуте начел. округа моравског , с позивом на Бр. 9507. УБр. 21702.

ПОЛИЦИЈСКЕ ВЕСТИ Нре неколико даиа украђен је Станку Васовићу, кафец. овд., брилиантски прстен, који је у Бечу илаћен 700 круна. Када се је обратио Управи Београда за иомоћ, није било готово никаквих знакова, којИМа би се пошло трагом за крадљивцем; али већ трећег дана у рукама власти био је лопов и прстен, који је већ био прешао у четврте руке. II У ирошлу оуботу дође у Управу Београда г. Владисав Марић, пешад. потпоручник, и изјави, да му је оног часа неко из његове канцеларије са стола дигао сахат џепни са новчаником, у коме је било неколико комада златног новца. Није знао , на кога ће да сумња али вели, да су војници виде.ш, да је из зграде истрчао неки босоног деран. Одмах је из Управе наређена потера за овим дечком, и кроз непуни сахат и но доведен је у кварт врачарски мали лоиов Никола Хорђевић и са сахатом и са свим новцем. Ова два случаја вредно је забележити , јер по брзо постигнутом успеху наше полиције и енергичиом поступању можемо бити уверени у добру личну и имовну безбедност, над којом бде паши полицијски органи.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ

4. јула око 7 сати увече приликом разбијан.а стена динамитом, погинуо је Петар В. Куркан, зем. из Сига ор. млавског. Чиновник са лекаром отишли оу на лице места ради увиђпја и прегледа погинулог. Ноћу између 4. и 5. јула Живко Милошевић из Дворице, у срезу беличком у одбраии своје иородице ранио је опасно револвером свог оца Сгевана Милошевића, од које је иовреде Стеван 6 јуна умро. Предузега је истрага. Кривац је у рукама власти и кривицу признаје. 5. јула у вене Панта Јерков, колар из Жаркова, срола врачарског, у свађи са Радом Личанином, ковачем онд. убио је овога ножем. Кривац Панта је у рукама влаоти, дело признаје. 6. јула око 5. сати по нодне на међи атара села Церовца и Војиновца погинуо је Љубомир Живуловић, теж. из Церовца, округа крагујевачког. Њега је из пушне убио Веселин син Јована 1'адосављевића, из Војиновца среза крагујевачког. Кривац је у рукама власти а истрага се води. 7. јула Димча Кооте Стаменковића, из Пањевља, округа врањског, убио је Петра — Ие•груша — Димитријевића, онд. Убица је у рукама влаоти, дело не признаје, истрага се најживл.е водп. в. јула. Милорад Кротић, иа Азаше, округа смедеревског, у овађи због имања убио је из иушке Милију Т>. Крстића, онд. Кривац је у рукама власти. Истрага се води.

Између 6. и 7. ју ла непознато лице ударило је коцем по глави Јовицу Ђорђевића, из Барича, среза пооавског, од кога је удирца умро. Кривац није пронађен, али се трага. 7. јула Милош Лукић, из Крупаје, у срезу хомољском, убијен је из освете од непознатог лица. Убијство је извршено из пушке — репетирке, јер је на меоту убијства нађено челично зрно. Иотрага је иредузета и изгледи су, да ће се убица ускоро пронаћи. 7. јула на. подне непознати зликовци убили су на атару села Сиге и Милатовца, среза хомољског, Ивана сина Илије Китана, ондашњ. Иван је најпре ударен по глави па после нреклан ножем. Убијство није учињено из кориотољубља. Истрага је предузета. 8. 9. и 10 јула обновљен је у варошици Баточини сточни панађур, са кога је извезено 9 5 вагона крупне стоке, а и остали обрт са производњом био је добар. Сумњивих лица и кесароша дошао је повећи број на панађур, но зви су нохватани и позатварани. Они оу кажњени пресудом на затвор док траје панађур и 11. јула пре подне протерани су сви стражарно начелнику среза беличког да их задржи док панађур у Свилајнцу не прође. Првог дана вашара око 1 сати иред вече , нека сумњива и непозната лица, њих 10 —12 на броју , у реону општине брзанске код државног Рогота, када их је друмска стража приметила и хтела задржати, напали су на ову штаиовима и с њом се потукли, па када су стражи сељани у номоћ притекли, нападачи су се повукли у реон среза лепеничког са отпором, пуцајући на стражу и сељане из револвера, које су сви при себи имали, али нису никог ранили , а стража није на њих пуцала. Осум овог догађаја, другог дана ианађура око 4 сата но подне неки Марјан Стевановић, слуга, из Планинице, среза трстеничког, почео је наиит под шатором правити неред и када су га служитељи опоменули , да миран буде, исукао је нож и наиао на њих, но ови га савладају и поведу у затвор, Кад су га из ианађура догиали до ћуприје , која води у варошицу, а норед које се са обе стране налазе гоииле наслаганог камеи.а, народ у гомили, који их беше пратио, мислећи извесно, да је коме кесу осекао, иочне га камењем гађати п неколико га хитаца по глави ударе , те га крв облије и с муком га послуга од народа одбрани. У овој галами нехотично је повређен каменом у чело и Сгојадин Пегровић . тежак из Горње Баточине. Оба повређена однета су на лечење у крагујевачку болницу. По овоме је предузета истрага, а других случаја није бидо, те је тако папађур у пуном реду текао. Између 8. и 9. јула обесила се коноицом Стојана жева Михаила Ђорђевића, из Бована среза алексиначког. Истрагом утврђено је, да је Стојана сама извршила ово самоубијство.

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Како је врдо велики број оних који траже поучна обавештења преко »Полицијског Гласника», то је уредништво решило, да се од сада, дају обавештења само на питања управљена од стране претплатника листа. Због слике закаспили смо са овим бројем. Идуће недеље изаћиће лиот на два табака.

ШТАМПА КРАЉ- СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ- БР. 14-