Policijski glasnik

СТРАНА 136

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 17

наредило да ое наплата извргаи огзекуцијом, то је, пошто он нема покретности, приотупљено попису непокретног имања. Кад је питан: шта одређује за продају, он је одредио оно земљиште, које је добио као трамиу по поменутом уговору Суд је у недоумици : сме ди узети у иопис ово имање, кад дужник нема тапију од иотог, него само уговор, па моди уреднигнтво за потребно обавештење." — На ово питање одговарамо: Ако општински суд има уверења, да нридиком извршене трамне нису изиграна наређењп 471. грађ. суд. поступка, као и да ово имање није интабулисано ни од чије отране за рачуп нрвога сопственика, онда га може узети у попис, и ако дотични нема тапију. А, ако стоји који од побројаних случајева, оида суд нека узме које друго имање у попис, ако се порез не би могао напдатити издавањем имања под закуп. јер ое за наплату пореза не мора тражити од дужника, да он одреди: којс ће се имање узети у попис. IV «Пред општиноким судом, у коме сам деловођа, постоји овакав спор : Петрана жена Стојана Стојановића. узела је на зајам од Јована Јовановића, 5 0 динара, и на ту му суму издала облигацпју, коју је потврдио и општински суд. Кад је ова облигација прављена и тврђена, Нетранин муж је био у затвору, и иије ни могао одобрити поступак своје жене — задужење. Како дужннца иије платила дуг о року, то је поверилац подигао тужбу и тражио напдату. Општински је оуд у недоумици : да ли ова исправа има какве вреднооти, кад муж није одобрио поотупак своје жене, и шта да ради у овоме случају, па моли уреднишгво да оно изводн дати своје обавештење по овоме." — На ово питање одговарамо: Према одредби §. 920. грађ. закона и !. 4. трговачког закона, обвезе удатих жена, издаге без пристанка и одобрења мужа, не могу имати вредности. Према томе, и обвеза коју је Иетрана пздала не може имати вредности, ако муж њен изјави : да не ће сада накнадно одобрити овај поступак своје жене. Због тога не треба ову ствар судити по кратком поступку, п ако је иоправа јавна, већ одредити рочиште, па ако би муж одобрио иоотуиак своје жене, онда би вредност псираве била ван опора.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Јованча брат Миладина Андрејевића, каФеџије из Београда, отишао је од куће пре неког времена и до данас није се вратпо. Он има 28 год., раста је средњег. у опште нлав. Нађеног Јованчу треба упутити Уирави града Београда, с иознвом на Бр. 12992. Темељка Андреју, цигљарског раденика, из Лисаче у Турској, који је извршио крађу

Анасту Андову , цигљарском раденику , па но извршеном делу побегао из Београда, тражи Управа града Београда, с позивом на Бр. 1 4826.

П 0 Т Е Р Е Ноћу, између 29. и 30. пр. м-ца, између 8 и 9 часова у вече, на смедеревском друму, више «седам кућа,» два непозната лица — оељака — по свима околностима из околине Београда, извртиили су разбојништво над Михаидом Богдановићем, механцијом из Умчара, и том ириликом ранили га из пушке и однеди му: 1 200 динара у новцу, један стари црногорски реводвер (средње величине), и чизме са тврднм сарама. Оба разбојника су стара 2 0 — 25 год., црномањаоти, са малим брадицама у одеду оељачком, (дужина стопале разбојника износи 3 0 до 31 о.м. шириие на месту преко протију 2(3 с.м.). Позивају се ове иолициоке вдасти, да разбојнике најживље потраже и нађене опроведу Управи града Београда, с позивом на Бр. 1 5 078. Анки Лубурић , са станом у Бооанокој улици Бр. 20., 2. ов. м-ца у вече извршена је крађа вегпа. Непознати крадљивац представљајући се као порески помоћник, узео је стан, од покрадене, преноћио у истом и сутра ујутру побегао однев : једну кошуљу, један пешкир од српског илатна и друге отвари, које су се находиде у соби. Крадљивац је раста виооког, црномањаот, дица округлог, бркова малих. Позивају ое све полициске влаоти да крадљивца најживље потраже и нађеног сироведу Управи града Београда, с позивом на Бр. 1 5248. Чедомир Милојевић, бив. магационар код Симића и Павловића, трговаца из Смедерева, родом из Трулежа, ореза жупског, 2 4. априла ове год., извршио је крађу новаца ЈосиФу Прендићу, иа побегао. Чедомир има 26 — 27 год., раста је оредњег, косе и бркова плавих, мало је кривоврат и има криве усне. Позпвају се све нолициске влаоти, да Чедомира живо потраже и нађеног спроведу начел. окр. смедеревског, с позивом на Бр. 4692. УБр. 1 4827. Јеротије Шарчевић, бив. предоедник општине ботуњоке, има ое на оонову регаења начелника ореза крагујевачког. од 19 аирида т. г. № 5 827, отавити под кривичну истрагу и у притвор за дела из §, 10 4. в. 113 и 147. крив. закона. Но како ое Јеротије налази у бегству, позивају се све полицмјоке и општинске власти, да га у своме кругу потраже и нађеног спроведу иетом ореском начеднику с нозивом на Бр. 591(1. Јеротије је омалеи, дежмекаст црномањаст, омањих црних бркова, носа обичног, очију црних. На оеби је имао црно оељачко одело, на ногама опанке и на глави шубару.

ОГЛАШЕНИ ЗА ХАЈДУКЕ Никода Стошић, из Гагинца, и Китан Петровић, из Мелова, среза пољаничког, округа врањског, починили су разна убиства и друга злочина дела, по срезу јабланичком и ттољаничком па побегли у шуму, да и даље продуже чинити зла дела, одметнувши се на тај начин од власти. Због овога су решењем начелства окр. врањског, од 5. априла тек. године, а на

основу чл. 2. закона о хватању и утамањивању хајдука позвати, да се у року од 15 дана од дана, када оглас буде изашао у Српским Новинама, пријаве најближој власти. Па како се Иикола п Китан нису, у остављеном им року пријавили ни једној власти, то је начелство округа врањског решењем својим од 27. априла тек. године, огласило Николу и Китана, а на основу чл. 3 закона о хватању и утамањивању хајдука, за хајдуке, с тим да је од сада свакоме слободно убити их. Никола је стар 46 год., раста је високог, црномањаст, очију црних, бркова танких смеђих, косе смеђе, мало проседе; Китан је стар 28 год., раста је средњег, црномањаст, брија се, има црне мале бркове. Ово се саопштава свима полициским властима, с тим да је од данас слободно свакоме Николу и Китана убити, ако се не предаду. УБр. 14.828.

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА Алекса Костић , пренредена варалица, о коме омо до оада толико говориди и писали, извршио је опет некодико нревара у Београду, а како се сазнаје и у унутрашњооти. Преваре је, и овога пута, вршио по своме старом обичају, куиљењем добровољних арилога за хумане

циљеве. Као и раније, тако је и сада експлоатиоао оавремену и популарну ствар — кунљење добровољних прилога за руске рањенике. Опширније о Адекси и његовим генијалним преварама мн ћемо проговорити у једном од првих бројева, а за сада му изнооимо сдику и молимо све оне који су му ма гата придожиди на рачун руског кдуба, да то доставе кривичном одељењу Управе града Београда, како би оно над учеником Алексом могло уопеганије довргаити отпочету истрагу.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР 14- /•