Policijski glasnik

БРОЈ 2

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 19

овим пододељцима: а) 0 изследованију. б) 0 зак оким доказателстважа , в) 0 мзрицању аресуде, и г) 0 изаршењу иресуде. Интереоантио је, да је овај пројекат предвиђао установу полицијских судова: општинских, среских и окружних. (наотавиће се) Д. Ђ. Алимпић.

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ СТАНОВНИШТВА (НАСТАВЛК) Првом врстом тих листа пријављују се лица досељена из других места у Берлин; другом врстом пријављују се стаиовници Берлина приликом промена станова, а трећа је врста за пријаву путника по хотелима. Из овога Формулара види се, какве све рубрике садржава прва врста приј-авних листа:

Такве допуњене листе, по правилу доносе у кварт кућни надзорници или њихови помоћници. Од тога правила изузимају се лица, која морају лично предстати власти да се легитимишу, а 1 то су она, која су се доселила са стране и лица која су под нолицијским надзбром. За ова последња постоји наређење, да сваку промену сгана лично достављају надлежном кварту и да, ма у које доба дана и ноћи дошли, иолиција мора примати њихове пријаве; хотећи тиме, да их заштити непријатности, која би их снашла, ако би дању због тога напуштали свој посао и тиме били примећени од својих господара или другова, па су под полицијским надзором. Од 1878 године постоји у Берлину законска обавеза, да Се свако лице које се досели у Берлин из другога места а не станује у хотелу. има лично легитимисати код полиције у року од 8 дана. Ово легитимисање вршИ се обично [у пракси),

1

2

3

4

5

8 || 7

8 |

9

10

11 '

Име и презиме

да лије: нежењен, ожењен, удовац, распуштеник. положај и занимање. Рођења

место рођења срез и округ.

Држављанство

вероисповест.

место последњег дужег становања

ф 1 ^ |< < И ® л о "3 н" о о ® <0 . ^ < д Ф «3 га ■ —з к Н К с- ° .4, ° м ° с« Н ^ Рч < ХО К \0

да ли ће се- бавити више од три месеца. Станује ли у властитој кућиу или код другог под кирију, по закупу или у служби. У предњем одељењу куће или у дворшиту У сутерену, партеру, 1-ом спрату и т. д.

дан месец

година

1

2

датум приЈаве

На полеђини листе штампане су пајважније одредбе из наредбе о пријављивању. Пријавне листе друге врсте осим заглавља, разликују се од нрве врсте листа тиме, што су код њих изостављене рубрике под 6, 8, 9 и 10. Трећа врста листа има ове рубрике:

Потпис власника куће или његовог настоЈника у исто време, када се кварту предају пријавне листе са дотично лице. Ово правило, да се сваки лично има легитимисати у кварту, полиција у интересу публике ублажава тиме, што оставл>а, да се велики број таквих лица легитимишу и преко других лица. Нарочито се то правило врло ретко примењује код легити-

Име

презиме

положај.

занимање

Рођења

држављанство тачио означење места становања

Тачно назначење места одакле је путник дошао

датум предаје Пријаве прве и друге врсте мор-ају бити попуњене од страгге досељених лица у року за три дана, а за друга три дана има да их потПише кућњи старешина или надзорник и тако се иредају полицији.

Потпис лица, које је обавезно да врши пријављивање. мисања женскиња, и људи од већега положаја. — ако се већ нема оправдаи разлог да се противно иоступа. Кога треба звати у кварт ради легитимисања, остављено је оцени квартовн. органа.

Дужност полицијског органа, којр те листе прима ова је: да се тачно увери, да ли је на свако питање дат јасан и исцрпан одговор и да за сваки недос/гатак н^реди нулшу донуну. У томе се мора старати, да лице не враћа без потребе, већ да ио могућству, још у кварту учини измену или допуну. Ако, због ненотпуности, мора вратити листе неког пријављеног странца, дужан је, да име његово инак запише у иротокол, како би се, још истога дана могло видети по иотерничкој контроли (о којој ће већ засебно бити речи), да ли се то лице можда којим расписом не тражи. Друга је дужност његова, да се уверава о исиравности легитимационих хартија оних лица, која су дужна да се легитимишу. Лица досељена из других места Пруске, дужна су поднети кварту »одјавне листе (( (Аћзи^баМев!), које су добили од полиције онога места, одакле су се доселили. Такве исте листе подносе још и лица оних државица немачких, које су за такве случајеве предвиделе овакав. начин легитимисања. ; !; -I мг; Лица из осталих државица немачких и из страних земаља дужна су нодносити ири легитимисању насош или томе слична легитимациона документа. Ако пријављено лице покаже пасош на пријављеној се листи напише нумера, место и датум пасоша. Нема ли дотично лице такве легитимације, онда се то исто на листи примети. Друге, посре^дније, легитимационе хартије довољне су у случајевима, кад се ни 110 чему не може закључити. да је дотично лице сумњиво. Легитимације оних лица, која ма шта неисправног у њима износе, задржавају се и шаљу нарочитомс одељењу централне полиције (У-ом одељењу) ради утврђења исправности њихових. Ако, ( пак, постоји и најмања сумња у пријављену личност, ова се дбставља номенутом и иолитичком одељењу, а квартовна полиција је прати, док не стигну извештаји из тих одељења. Од мушких иоданика немачке царевине '(бд 20—4'5 год. старости) тражи полиција свагда и војне исправе. Одјавне листе служе у многим месгима као доказ, да је досел>ено лице регулисало норезу у месту' где је пре тога било. Служе опет и за пбтврду, да је то лице било пријављено и прописно одјављено у томе м'есту. При иријему ових листа иолицијски орган уверава се, да ли се дотично лице није послужило одјавном листом другога лица, испитујући га и о другим Фамилијарним односима. Има лица, која не морају подносити '»одјавни лист« кварту, а то су она: која су у госте дошла или која су дошла ради полагања каквог испита, ако време њиховог бављења не траје дул^е од три месеца; за тим лица, која су се иривремеџо одселила из Берлина и војници који су одмах ио одслужењу рока дошли у Берлин. Одјавне листе иначе траже се и од малољетника. Полицијски орган, на послетку, је дул^ан да види. колико има пријављеиих лица